VATIKAN ISTRAŽUJE

Netko je s papina Instagrama lajkao fotografiju bujne starlete, dama se oduševila: ‘Idem u raj!‘

Papa Franjo jest moderan papa, no ne toliko da bi pratio djevojku koja odjevena poput školarke isijava seksualni poziv
Natalia Garibotto i papa Franjo
 Instagram/AFP

Sveta Stolica je zatražila objašnjenje od Instagrama kako se moglo dogoditi da je "like" ispod prpošne fotografije brazilske manekenke Natalije Garibotto potpisan "franciscus" - a to je naziv službenoga Instagrama pape Frane.

Pomisli su, naravno, tri: ili je Papa to gledao pa se oduševio, ili je prst poletio nekome iz ekipe koja uređuje Papine profile po društvenim mrežama, ili je netko hakirao papinski profil pa priredio neslanu šalu (što se u talijanskome obično prevodi kao "scherzo da prete", tj. "popovska šala").

Prva pretpostavka otpada a priori. Za razliku od sv. Ivana Pavla II, koji je rekao: "Kompjuter mi je promijenio život", papa Frane nije privržen informatičkim gadgetima. Sve njegove priloge uređuju u vatikanskome kurijalnome Dikasteriju za komunikacije.

Sam Papa samo pregleda važnije tweetove, a sam napiše njihov tekst jedino u nekim važnim a neuobičajenim povodima. Nije Papa, naime, Donald Trump, pa da nema pametnijeg posla nego se vazdan igrati Twitterom - zajedljiv je Robert Mickens, izvršni urednik engleskog izdanja katoličkog dnevnika La Croix.

Dikasterij za komunikacije se već osramotio nehajem oko dokumentarnog filma "Francesco", ali u Vatikanu isključuju mogućnost da su opet ondje kumovali gafu.

Preostaje, u tom slučaju, samo hakiranje. Tko bi mogao biti vinovnik? Pojma nemamo, ali vidimo kome je to sjelo kao naručeno. Jest da je Instagram u kratkom roku maknuo objavu, ali je agencija COY Co, za koju radi Garibotto, odmah na svojoj mrežnoj stranici objavila fotografiju s lajkom, pa je potpisala: "Dobili smo papinski blagoslov". A sama je dama priklopila: "Barem ću u raj!" Ne brinući se kako će kroz ona "uska vrata" s onim kapitalom à la Kim Kardashian.

Instagram je obećao da će istragu dovršiti brzo. Uostalom, moglo je biti gore: kakav bi se uragan tek dignuo da je navodni papinski lajk podvaljen pod fotografiju mlađahna dečka?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:23