FRANJO SE OPORAVLJA

‘Neuništiv je!‘: Papa Franjo već čitao novine, jeo i hodao, dobre je volje i šali se

Laparoskopija je bila prekinuta jer se ispriječio ožiljak neke davne intervencije
Papa Franjo
 Vatican Media/AFP

"Neuništiv je!", rekao je jedan od novinara. Uistinu, papa Frane je već u ponedjeljak popodne, manje od 24 sata poslije operacije u kojoj mu je odstranjena lijeva polovica debelog crijeva, sjedio nekoliko sati, a u utorak ujutro je doručkovao, čitao nekolike novine i hodao - objavio je Bilten Ureda za novinstvo Svete Stolice.

Osim toga, temperatura mu nije povišena, znači nema upale, ali je vjerojatno preventivno dobio protuupalnu terapiju. Predviđa se da će nedjeljnu molitvu Anđelova pozdravljenja izreći ipak s prozora na desetom katu rimske Polikliničke bolnice "Gemelli", kao što je to više puta činio sv. Ivan Pavao II. "Papaboys" su se već sazvali pod taj prozor u nedjelju u podne. Benedikt XVI je molio i moli za ozdravljenje pape Frane, obznanio je mons. Georg Gänswein.

50 policajaca

Papa je, kažu, dobre volje i šali se, po običaju. Sretan je što mu nije morala biti napravljena kolostomija, umjetni izlaz debelog crijeva na trbuhu. Znamo da ovo zadire u privatnost pacijenta, ali to je već preneseno u talijanske medije, a lijepo je kad se pacijent raduje manjem zlu. Papa je, doznajemo, zamolio maksimalnu privatnost. Hodnik na desetom katu je pod "opsadom" 25 vatikanskih žandara i 25 talijanskih policajaca.

Sam papinski apartman - koji sam vidio dok je bio prazan, a ja liječen dva kata niže - ima krevet, aparate za praćenje stanja, kupatilo i televizor, kao i ostale jednokrevetne sobe. Ispred ima mali salon s malim oltarom s raspelom, te s naslonjačem u kojemu se može spavati (sada ga koristi vatikanski Papin bolničar, u doba sv. Ivana Pavla II ondje se odmarao mons. Stanisław Dziwisz). U susjednoj sobi je kapelica za molitvu i misu.

Doznalo se i zašto je prekinuta laparoskopija: ispriječio se ožiljak neke davne intervencije, pa nisu mogle proći robotske "mehaničke ručice", nego je trebalo zarezati skalpelom.

Ne ispušta vodstvo

Pojavila se u medijima tvrdnja da Papu, dok je bolestan, zamjenjuje kardinal kamerlengo Kevin Joseph Farrell. To nije istina. Kamerlengo nastupa samo za sedisvakancije, kad je papa ili umro, ili odstupio, ili je trajno onemogućen (npr. u ireverzibilnoj komi).

Prethodni pape imali su moćne osobne tajnike koji su za njih komunicirali sa svijetom, katkad i s kardinalima, pa i ako su bili bolesni odnosno u bolnici: Benedikt XVI Gänsweina, sv. Ivan Pavao II Dziwisza, sv. Pavao VI Pasqualea Macchija, sv. Ivan XXIII Lorisa Capovillu, Pio XII s. Pasqualinu Lehnert...

Frane mijenja tajnike nakon tri-četiri godine, ne dopustivši da se formira takva figura. Papa je nezamjenjiv u duhovnom vodstvu, ali Frane ne ispušta ni organizacijsko i državno vodstvo, iako ih je učinio kolegijalnijima nego ranije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 12:35