DRAMATIČNA SITUACIJA

Neuspjeh strategije strogih mjera, covid potvrda i zabrana: Bolnice u Njemačkoj pretrpane, angažirana i vojska

Situaciju u zdravstvenim ustanovama u žarištima korone liječnici opisuju kao dramatičnu

Ilustracija, pripadnici Bundeswehra

 Hauke-Christian Dittrich

Oko 50 covid pacijenata s intenzivne njege u velikoj akciji je prebačeno iz Bavarske, Tiringije i Saske u bolnice u drugim saveznim pokrajinama. Uskoro bi moglo biti nužno i premještanje pacijenata u inozemstvo, piše Deutsche Welle.

U nedjelju navečer je završena do sada najopsežnija akcija premještanja covid-pacijenata na intenzivnoj njezi širom Njemačke. Od petka je skoro 50 teških bolesnika iz Bavarske, Tiringije i Saske prebačeno u druge savezne pokrajine. Spomenute tri savezne pokrajine su posebno teško pogođene četvrtim valom korone.

Ovaj koncept premještanja bolesnika je koncipiran u proljeće 2020. za vrijeme prvog vala korone kako bi se po potrebi rasteretili odjeli intenzivne njege tamo gdje je to neophodno.

Mogući transporti i u inozemstvo

Situaciju u zdravstvenim ustanovama u žarištima korone liječnici opisuju kao dramatičnu. Samo u Bavarskoj je na odjelima intenzivne njege bilo više od 1.000 oboljelih od covida - više od polovice njih je bilo na respiratorima.

Ako kapaciteti u Njemačkoj više ne budu dovoljni, pacijente će se morati prebacivati i u bolnice u inozemstvu, rekao je stručnjak stranke Zeleni za zdravlje Janosch Dahmen za list "Welt am Sonntag".

"Na temelju broja novih infekcija moramo poći od toga da će stotine pacijenata s intenzivne njege morati biti premješteno. Možda će biti nužna i premještanja u susjedne članice EU-a", rekao je Dahmen, prenosi Deutsche Welle.

Vojska sa specijalnim vozilima i avionom

Do nedjelje je iz Bavarske prebačeno 29 pacijenata, rekao je Hermann Schröder, predsjednik radne skupine za spasilačke službe, kontrolu katastrofa i civilnu obranu na konferenciji ministara unutarnjih poslova pokrajina. Za to su, između ostalog, korištena specijalna vozila intenzivne njege velikog kapaciteta i ambulantna letjelica.

A 310 MedEvac, zrakoplov Bundeswehra, također je sudjelovao u ovoj misiji. Ovaj specijalni Airbus, koji se opisuje kao "leteći odjel intenzivne njege", već́ je u petak dovezao šest pacijenata iz Memmingena u Sjevernu Rajnu i Vestfaliju.

Sada moramo pomoći svojim građanima

U protekle dvije godine pandemije ovaj zrakoplov je često bio u akciji i pružao pomoć, posebno u drugim europskim zemljama, objašnjava zapovjednik A310 na Twitteru. "I nažalost, dostigli smo dramatičan vrhunac i sada hitno moramo pomoći vlastitim građanima", rekao je on.

Bolnice u Donjoj Saskoj, Hamburgu, Schleswig-Holsteinu, Mecklenburgu-Zapadnoj Pomorje, Bremenu, Sjevernoj Rajni i Vestfaliji, Hessenu, Porajnje-Falačkoj i Saarlandu pristale su prihvatiti pacijente na intenzivnoj njezi iz drugih dijelova Njemačke.

Odlaganje operacija

Zbog napete situacije mnoge klinike u Njemačkoj više ne mogu normalno raditi. To također znači: sve više bolnica mora odgađati operacije koje se mogu planirati - najčešće ortopedske operacije. Prema njemačkom udruženju bolnica, to je sada slučaj u više od tri četvrtine klinika.

Dugo čekanje na operacije je posljedica odgoda u posljednjem teškom valu pandemije. Prema podacima udruženja bolnica, od listopada 2020. do veljače 2021. ugrađeno je 22 posto manje umjetnih kukova.

Ali čak i kod terapija za oboljele od raka je bilo i bit će ograničenja. Procjene su pokazale da je broj operacija raka dojke smanjen za šest posto, a operacija raka crijeva čak za 18 posto. To može imati ozbiljne posljedice za pacijente. Studije pokazuju da odlaganje kirurških zahvata može negativno utjecati na tijek bolesti ili šanse za uspjeh, posebno kod pacijenata oboljelih od raka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2022 02:24