ALARMANTNA SITUACIJA

Neviđena pomutnja na granicama, deseci tisuća čekaju tren da istekne Trumpov propis: ‘Doći će do kaosa‘

Donald Trump krivi radikalnu ljevicu nazivajući ih glavnim krivcima za nekontrolirani priljev migranata i "kriminal koji je s njima došao u zemlju"
 Guillermo Arias/Afp/Profimedia/Guillermo Arias/afp/profimedia

Velik broj migranata okupio se pred južnom granicom Sjedinjenih Američkih Država uoči isteka važenja propisa iz administracije Donalda Trumpa kojim im je, nominalno zbog pandemije covida-19, bio otežan ulazak u zemlju.

"Ovakvo što još nismo vidjeli", rekao je za BBC Oscar Leeser, gradonačelnik teksaškog grada El Pasa koji je u središtu najavljene oluje. Međutim, grad je proglasio izvanredno stanje još prije dva tjedna. Na brojnim mjestima u gradu migranti već danima kampiraju na ulici, zbunjeni time što za njih znači skora promjena pravila, piše reporter BBC-ja. El Paso je grad od gotovo 700.000 stanovnika koji je graničnim prijelazom spojen s meksičkim gradom Juárezom. Migranti spavaju oko gradskih crkava i uz skloništa za beskućnike, i s jedne i s druge strane rijeke.

Navodno najmanje 10.000 migranata čeka s druge strane mosta kako bi ušlo u SAD čim prestane važiti "Trumpov Title 42".

Američki su mediji dan prije isteka propisa "Title 42" pisali kako se procjenjuje da s južne strane rijeke Rio Grande čeka do 150.000 ljudi, podsjećajući da riječ o velikom političkom problemu za administraciju Joea Bidena koji republikanci, a pogotovo njegov najizgledniji protukandidat na predstojećim američkim izborima Donald Trump, neće propustiti okrenuti u svoju korist.

Očekuje se kaos

Koliko je situacija alarmantna, svjestan je i američki predsjednik koji je na pitanje je li Amerika spremna za migrantsku navalu izjavio da se "ne zna" te da ćemo "sve tek vidjeti" te time potvrdio da bi moglo doći do kaosa. Za kaos republikanci odavno optužuju demokrate. Donald Trump u tom kontekstu naviše spominje Kamalu Harris, Bidenovu potpredsjednicu, i radikalnu ljevicu, nazivajući ih glavnim krivcima za nekontrolirani priljev migranata i "kriminal koji je s njima došao u zemlju".

Američke savezne vlasti najavile su da je na granicu raspoređeno dodatnih 24.000 policajaca, graničara i drugih službenih osoba te da je tamo i dodatnih 1100 službenika zaduženih za obradu zahtjeva za azil.

Američka je vlada odašiljala oštre poruke kako bi barem malo ublažila očekivani udarac, navodeći da nitko tko nije zatražio zaštitu u zemljama Srednje Amerike na svom putu do SAD-a neće biti primljen u zemlju te da to važi i za one koji nisu najavili svoj dolazak putem online obrasca. Navodi se i postojeći propis "Title" 8 koji bi trebao pomoći američkim vlastima da se izbore s pritiskom na granicu jer on omogućava žurnu deportaciju migranata koji su uhićeni u pokušaju prelaska na mjestima koja nisu službeni granični prijelazi.

image
Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Prema dosadašnjim pravilima, graničari su mogli vratiti dio zatečenih migranta bez dokumentacije na drugu stranu granice koristeći pravila za sprečavanje širenje zaraze koronavirusom. No, to zasad ne daje rezultate. Samo u "sektoru El Paso" graničari svaki dan privedu oko 1700 ljudi. Od 1. listopada tu su granične službe "susrele" 265.000 ljudi, što je 134 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Kriza se može naslutiti daleko od južnih granica Sjedinjenih Država. Panama je javila o pojačanim prelascima Darién Gapa, graničnog prijelaza između Kolumbije i Paname. Prošli je mjesec stiglo 40.297 putnika, a od početka svibnja 16.246 ljudi. Brojke su mnogo veće nego u isto vrijeme prošle godine.

Nakon što "Title 42" postane nevažeći, 11. svibnja, američki granični službenici morat će registrirati sve uhićene i uvesti ih u imigracijski sustav, a njihovi slučajevi mogli bi se rješavati mjesecima.

Uhićeno 2,5 milijuna ljudi

Brojke s meksičko-američke granice su frapantne. Prošle je godine uzduž te linije uhićeno 2,5 milijuna ljudi. U prosincu ih je bilo čak 250.000, što je rekord u jednom mjesecu. Mnogi stižu iz ekonomski raznesene Venezuele ili kriminalom i siromaštvom uništenog Hondurasa.

Američka je vlada, očekujući i priznajući skori "kaos", objavila da otvara centre za obradu zahtjeva u nekoliko zemalja Srednje Amerike. Administracija je poručila: "Naš plan će uroditi plodom, ali trebat će vremena dok ne postignemo sve svoje ciljeve". Američki dužnosnici vode razgovore s panamskom vladom, a jedan od planova je "osigurati" prijelaze na Darién Gapu. To bi tako mogao biti prvi zid za migrante iz južnijih zemalja. Iz Washingtona su ovih dana stizale poruke da "granica nije otvorena", što god se pričalo.

image
John Moore/Getty Images Via Afp

Ulje na vatru dolijevaju republikanske južne države, u prvom redu Teksas čiji je guverner Greg Abbott rekao da namjerava iskoristiti mogućnosti iz američkog Ustava te proglašavanjem "invazije" na Teksas poslati teksaške snage da rade posao koji je inače u domeni saveznih institucija.

Republikanci općenito ističu da je Bijela kuća stvorila kaos na granici i da uopće ne prati tko dolazi u zemlju. S migrantima se povezuje porast stope zločina i zloupotrebe droga, pogotova fentanilska kriza. "Bidenova politika otvorenih granica potiče fentanilsku krizu. Teksaška policija konfiscirala je 385 milijuna smrtonosnih doza te droge samo u našoj saveznoj državi. To je dovoljna količina da se usmrti svaka osoba u Americi", poručio je Abbott.

Joeu Bidenu, izglednom kandidatu Demokratske stranke na izborima iduće godine, kaos na granicama najmanje je trebao. Podrška u anketama ionako mu je loša, a analize govore o tome da je izgubio birače i u onim kategorijama u kojima je dosad imao premoćnu podršku.

Problem s krizom na granicama jedno je od standardnih pitanja u američkim predizbornim kampanjama. Donald Trump je 2016. godine počeo svoju kampanju govoreći o "meksičkim silovateljima i tome kako iz južnih zemalja u SAD stižu samo kriminalci, i možda nešto pristojnih ljudi". "Nešto se mora promijeniti", poručuje gradonačelnik El Pasa. "Kao zajednica, ovo nećemo moći raditi zauvijek", komentirao je za BBC.

Uoči očekivanog velikog vala regionalni šef teksaškog Ureda za javnu sigurnost Jose Sanchez za isti je medij rekao da je kontroliranje ulaska u zemlju poput osiguranja na utakmicama, samo što je riječ o puno većem broju ljudi. "Zamislite 60.000 ljudi na jednoj lokaciji i odjednom dobijete dojavu o bombi. Nastaje kaos. To je jako teško kontrolirati i time upravljati. Točno tako je na granici", poručio je Sanchez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:03