STRAH OD TERORIZMA

NEVIĐENE MJERE SIGURNOSTI NA MARATONU U NEW YORKU 'Bilo je grozno, izgledalo je kao da je grad u ratnom stanju'

Uz maratone u Bostonu i Chicagu ovo je najprestižniji američki maraton
 Andrew Burton / AFP

Uz velike mjere sigurnosti, jučer je održan tradicionalni maraton u New Yorku, jedan od najpoznatnijih svjetskih maratona. Prije pet mjeseci izveden bombaški napad na trkače u Bostonu nije spriječio da se oko 50.000 ljudi pojavi na startu maratona na Staten Islandu.

Grad je bio pun policije s psima, a barikade su ograničavale pristup dijelovima Central parka gdje se trči dio utrke. Snažne mjere sigurnosti primjenjivane su od trenutka dolaska trkača u gradsku četvrt Staten Island. U iznurujuće dugačkim redovima čekalo se na provjeru torbi, a policija i volonteri neprestano su podsjećali da je zabranjena upotreba mobitela.

“Mjere sigurnosti bile su 100% strože negoli ono što sam viđo na drugim utrkama”, izjavio je iskusni trkač Chris Patterson koji je sudjelovao i na travanjskom maratonu u Bostonu.

Mnogi su jučerašnji start uspoređivali s veselim ozračjem koje je vladalo na startu u Bostonu gdje su trkači jedni drugima nudili kremu za sunčanje, zavoje, energetske gelove…

Na Staten Islandu strojnice su bile lako vidljive na sve strane pa je to mnogima pokvarilo ugođaj sportskog događaja.

ISTRAGA TERORISTIČKOG NAPADA U BOSTONU Mlađi brat Carnajev se oporavlja, FBI otputovao u Dagestan ispitati roditelje bombaša

Uz maratone u Bostonu i Chicagu ovo je najprestižniji američki maraton koji privlači trkače širom svijeta. Prva je utrka održana 1970., a lanjska godina bila je jedina u kojoj poznata dugoprugaška utrka ulicama New Yorka nije održana. Maraton 2012. otkazan je zbog uragana Sandy koji je tada poharao grad i cijelu istočnu obalu SAD-a. Nakon terorističkog napada na WTC 2001. maraton je bio odgođen na dva mjeseca, na koncu ipak održan.

Charles Breslin u oluji je, zbog koje je otkazana lanjska utrka, izgubio kuću, a na maratonu je ove godine bio volonter. Sretan što je maraton održan komentirao je: “Ne znam kako se stanovnici Staten Islanda osjećaju, no mislim da povratak maratona može biti jedino pozitivan. Moramo se vratiti normalnom životu.”

I dok su se profesionalne trkačice približavale Central parku, mnogi su stanovnici Manhattana, koji su tradicionalno došli bodriti trkače, komentirali da su “vrlo frustrirani”.

“Tri sam sata provela uz ulaz u park, čekajući da nas gomila policajaca konačno pusti unutra. Bilo je to grozno, izgledalo je kao da je grad u ratnom stanju, to nije onaj stari New York koji je slavio maraton.”, izjavila je jedna navijačica.

I muški i ženski pobjednici maratona kenijski su trkači, Geoffrey Mutai (2:08:24) i Priscah Jeptoo ( 2:25:06). Hrvatska trkačica Lisa Stublić ostvarila je odličan rezultat, u cilj je stigla 12.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:25