PREKIPJELO IM

Neviđeni razmjeri poplave u Engleskoj, samo je jedna kuća ostala netaknuta, evo kako: ‘Imali smo 11 poplava, a onda...‘

Od 2016. njegov je dom bio poplavljen 11 puta, a onda je odlučio to spriječiti

Kuća Nicka Luptona

 Swns/Swns/Profimedia/Swns/swns/profimedia

Nick Lupton i njegova supruga Annie žive su u blizini rijeke Severn u Worcesteru u Engleskoj u kući iz 17. stoljeća, na imanju vrijednom više od 765.000 dolara. Od 2016. njegov je dom bio poplavljen 11 puta, a kako bi to spriječio, vlasnik je odlučio sagraditi masivni zid koji okružuje imanje.

Iscrpljeni čišćenjem nakon višestrukih poplava, Lupton i njegova supruga proveli su mjesece gradeći zid kako bi zaštitili svoj dom, rekao je ispričao je Lupton za BBC.

Završili su zid sredinom rujna, a kada je mjesec dana kasnije bio stavljen na kušnju zbog poplave, Lupton je rekao da je izdržao izazov - i nastavlja to činiti.

"Zid je tu da nam olakša život, ali i da dugoročno zaštiti kuću."

"Srećom, prošao je test", rekao je, dodajući da je ponovno testiran ovaj tjedan i da je to bio vrlo dobar test jer je ovo jedna od najvećih poplava koje su ikad doživjeli.

Lupton vjeruje da postoji "puno čimbenika" koji su utjecali na poplave u njegovom domu – uključujući klimatske promjene.

Predviđa se da će zime u Ujedinjenom Kraljevstvu "u prosjeku postati toplije i vlažnije", kaže Met Office na svojoj web stranici, dodajući da će u roku od 50 godina zima biti do 4,5 stupnjeva Celzijusa toplija i do 30 % vlažnija.

Podsjetimo, oluja Henk donijela je obilnu kišu dijelovima Engleske i Walesa, uzrokujući prekide u opskrbi strujom, poremećaje u željezničkom prometu i zatvaranje glavnih cesta zbog poplava.

Drveće je padalo na ceste i željezničke pruge, pri čemu je bilo i smrtno stradalih. Poplave u Engleskoj će se nastaviti i narednih pet dana, a strahuje se i od znatnog zahladnjenja koje bi moglo donijeti led i snijeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:12