KATASTROFA

Neviđeni skandal na Europskom sudu za ljudska prava: Pogledajte koje je gadosti objavljivao sudac iz Slovenije...

Boštjan Župančič, koji je na Europskom sudu za ljudska prava radio 17 godina, na internetu objavljivao primitivne antisemitske sadržaje

Boštjan Zupančič

 Screenshot/Youtube

Bivši sudac Europskog suda za ljudska prava (ECHR), Slovenac Boštjan Zupančič, ustvrdio je da su Židovi "neprijatelji zapadne civilizacije" u nizu antisemitskih opaski dijeljenih na internetu. Zupančič, koji je na sudu radio 17 godina, do 2016. godine, podijelio je niz tweetova u kojima je naveo kako su "Židovi središnji neprijatelji zapadne civilizacije", da je ono što Židovi "rade u Ukrajini" "jedno od najvećih" zla 21. stoljeća i dijeljene članke koji se referiraju na "Židovski rat protiv bijelaca".

Bivši sudac Europskog suda za ljudska prava također je tweetao uvredljivu karikaturu Židova s bradom i povijenim nosom te podijelio poveznice na videozapise o očitoj Rothschildskoj bankarskoj "mafiji", među mnoštvom drugih uvredljivih objava, prenosi britanski The Telegraph. Čini se da su objave na društvenu mrežu bile postavljane između kolovoza 2022. i srpnja ove godine, a uglavnom su objavljene na Twitteru, iako se čini da su neke slike i poveznice podijeljene na Facebooku.

Također je u svojim objavama naveo da su Židovi "uveli… seksualne perverzije svih vrsta… sadizam, mazohizam, obilje homoseksualizma" prije nego što su nacisti došli na vlast. Za Zupančića, koji je također bio potpredsjednik Odbora Ujedinjenih naroda protiv mučenja, također se pretpostavlja da je sudjelovao u brojnim saslušanjima koja su imala izravan utjecaj na židovske zajednice.

U dokumentu od 27. lipnja 2000. godine koji je, čini se, povezan s internetskom stranicom ECHR-a, Zupančič je naveden u velikom vijeću od 17 sudaca koji su donijeli presudu u predmetu Cha‘are Shalom Ve Tsedek protiv Francuske, u kojem je upućen zahtjev "da se podnese prijedlog ministru poljoprivrede s preporukom da mu se izda službeno odobrenje koje je potrebno za obavljanje obrednog klanja u skladu s vrlo strogim vjerskim propisima" o košer mesu.

Izbačen iz konzervativnog think tanka

U drugom dokumentu, za koji se čini da se veže s bazom podataka Incadat o međunarodnom zakonu o otmici djece, Župančičevo ime ponovno je navedeno u velikom vijeću sudaca u slučaju iz srpnja 2010. godine, koji se odnosi na židovski par koji se nastanio u Izraelu i navodno bori za skrbništvo nad njihovim sinom i tome treba li on ostati u toj bliskoistočnoj zemlji.

Također se doznaje da je sudac bio uključen u postupke koji se odnose na povrat imovine u vlasništvu njemačkih Židova. Kao rezultat otkrića, o kojima je izvijestio The Jewish Chronicle, ECHR se sada suočava s pozivima da preispita slučajeve koji se tiču Židova, nakon što je njihov sudac s najdužim stažem razotkriven zbog dijeljenja navedenih sadržaja.

Nakon što je napustio ECHR, Zupančič se priključio Europskom centru za pravo i pravdu (ECLJ), konzervativnom i utjecajnom think tanku za ljudska prava, koji podnosi izvješća UN-u, ali i podneske ECHR-u. Ovaj tjedan, ECLJ je priopćio da ga uklanja iz svoje organizacije nakon ovog otkrića. Gregor Puppinck, direktor ECLJ-a, potvrdio je za Telegraph da je skupina raskinula svoj odnos s njim. "Izbacio sam ga iz redova naših suradnika kad sam doznao za njegov antisemitizam. Bilo je to iznenađenje jer je njegov ugled na sudu bio visok", izjavio je Puppinck.

"ECLJ u potpunosti osuđuje antisemitizam. Ne bi trebalo biti mjesta za antisemitizam, posebno unutar institucija za ljudska prava. ECLJ aktivno podržava židovsku zajednicu i Izrael", dodao je.

Antisemitske Zupančičeve objave, inače, prvi je otkrio digitalni istraživački tim GnasherJew.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:58