KAKVA SRAMOTA

Neviđeni skandal u Izraelu! Netanyahu je trebao letjeti u London, a onda je uslijedio hladan tuš: ‘Nitko neće...‘

Kako piše Telegraph, put izraelskog premijera u London odgođen je jer piloti zbog nepopularne reforme pravosuđa odbijaju letjeti s njim

Benjamin Netanyahu

 Tobias Schwarz/Afp

Izraelski desničarski premijer Benjamin Netanyahu bio je prisiljen odgoditi svoj posjet Velikoj Britaniji jer su brojni izraelski piloti odbili letjeti s njim. Kako doznaje britanski The Telegraph, izraelska vlada nije uspjela pronaći pilota koji bi ga prevezao u London u jeku masovnih prosvjeda zbog krajnje kontroverznih Netanyahuovih planova reforme izraelskog pravnog sustava.

Prema pisanju britanskog medija, u četvrtak se navodno očekivalo da će izraelski premijer dati važnu izjavu vezanu uz ove reforme. Netanyahu je navodno također pozvao svog ministra obrane, Yoava Gallanta, dok se pojavljuju izvješća da će Gallant tražiti odgađanje vladine reforme pravosuđe.

Domaća kriza potencijalno bi mogla dovesti do toga da Netanyahu potpuno otkaže svoj posjet Londonu ukoliko osjeti da je prisiljen ostati u zemlji kako bi svoju koalicijsku vladu održao na okupu.

"Koliko shvaćamo, izraelski piloti odbili su prevesti gospodina Netanyahua u Ujedinjenu Kraljevinu", rekao je izvor iz britanske vlade.

Sličan incident dogodio se tijekom Netanyahuova posjeta Rimu ranije u ožujku, kada su piloti također navodno odbili letjeti s njim.

Prosvjedi zbog nepopularne reforme

Prema izvješćima izraelskih medija, Netanyahu bi ipak trebao poletjeti u 4 ujutro po lokalnom vremenu u petak ujutro, nakon što je odustao od putovanja u četvrtak navečer.

Bilo je planirano da se Netanyahu u petak sastane s britanskim kolegom Rishijem Sunakom. Izraelski dužnosnici otkrili su da bi regionalna prijetnja koju predstavlja Iran trebala biti na vrhu dnevnog reda sastanka.

Deseci tisuća Izraelaca izlaze u posljednje vrijeme na ulice tražeći da Netanyahu, koji je ponovno izabran na premijersku dužnost prošlog studenog, obustavi reformu pravosuđa.

Kritičari njegovih reformi tvrde da će se njima Izrael pretvoriti u "diktaturu" jer će oslabiti izraelski vrhovni sud i povećati utjecaj vlade na imenovanje sudaca. Reforme su tako koncipirane da bi, kako kažu protivnici, osakatile neovisnost pravosuđa, potaknule korupciju, unazadile prava manjina i lišile izraelski sudski sustav vjerodostojnosti.

Reforme bi, među ostalim, olakšale parlamentu poništavanje odluka Vrhovnog suda. Protivnici strahuju da bi nova vlada to mogla iskoristiti za ukidanje tekućeg suđenja premijeru Benjaminu Netanyahuu, kojemu se sudi pod optužbama za podmićivanje, prijevaru i zlouporabu povjerenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:59