DIGNUTE SVE JEDINICE

Neviđeni triler na ukrajinskoj fronti: U tijeku masovni lov na jednog čovjeka!

Potjera dolazi u trenutku kada je još jednom ruskom časniku počelo suđenje za ubojstvo sedam vojnika pod njegovim zapovjedništvom

Prizori rata u Ukrajini, ilustrativna fotografija

 Dimitar Dilkoff/Afp/Profimedia/Dimitar Dilkoff/afp/profimedia

Policija traga za ruskim vojnikom osumnjičenim da je ubio šestoricu svojih suboraca u istočnoj Ukrajini. Potjera dolazi u trenutku kada je još jednom ruskom časniku počelo suđenje za ubojstvo sedam vojnika pod njegovim zapovjedništvom nakon što je prošle godine bacio granatu u sobu.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu ponavljaju se tvrdnje o niskom moralu među ruskim vojnicima, a razlozi variraju od nezadovoljstva obukom i opremom do preispitivanja vodstva nadređenih, piše Newsweek.

Rusija je na početku rata svoje vojne redove popunjavala osuđenicima kojima je ponuđena sloboda ako odsluže šest mjeseci, iako se sada kaže da se ruske snage manje oslanjaju na zatvorenike iz kaznenih kolonija u zemlji.

Jedan osuđenik, 57-godišnji mlađi narednik kojeg je Telegram kanal Baza nazvao Jurijem G., pobjegao je nakon što je 4. svibnja u takozvanoj Narodnoj Republici Donjeck (NRD) pucao na šest pripadnika haubičke topničke bitnice.

Osumnjičenik možda ima jurišnu pušku AK-12 s prigušivačem i streljivo, a policija pretražuje ruske pogranične regije Rostov, Belgorod i Voronjež, navodi Baza u izvješću, koje su također prenijele druge ruske novinske kuće.

Posljednji incident dogodio se na početku suđenja bivšem vršitelju dužnosti zapovjednika voda, naredniku Dmitriju Lobovikovu, koji je optužen za ubojstvo sedam svojih podređenih i ranjavanje najmanje 10 drugih tijekom proslave pravoslavne Nove godine 13. i 14. siječnja 2023. godine.

Navodno je bio nezadovoljan onim što je vidio kada je otišao provjeriti stanje vojnika u vojarni i izvadio granatu RGD-5, izvukao iglu i zamolio jednog od vojnika da je vrati na mjesto, piše Kommersant.

Vojnik je odgovorio da nije naučio kako se to radi. Nakon što ga je opsovao, Lobovikov je otišao u hodnik odakle ga se tereti da je u susjednu sobu u kojoj su spavali vojnici drugog voda bacio granatu, detonirao plinske boce, ubio sedam muškaraca i uništio dio vojarne.

Lobovikov je pritvoren i optužen za ubojstvo, pokušaj ubojstva, namjerno nanošenje tjelesnih ozljeda, namjerno uništenje i oštećenje imovine, kao i nedopušteno posjedovanje eksplozivne naprave.

U izvješću Kommersanta nije navedeno mjesto incidenta, ali je njegov slučaj saslušala porota na Vojnom sudu zapadnog okruga, koji pokriva europske regije Rusije koje graniče s Ukrajinom.

Njegov se odvjetnik pozvao na njegovu uzornu službu za narodnu miliciju samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR). Kazao je da njegov klijent nije negirao što se dogodilo, ali da je bilo slučajno i da je bio poremećen kombinacijom sedativa koje je uzeo zbog potresa mozga, u kombinaciji s alkoholom.

Rekao je da je njegov klijent pronašao granatu u hodniku i da je nakon sukoba s vojnikom izgubio svijest, a streljivo se otkotrljalo u sobu, eksplodirajući, uzrokujući teške ozljede i Lobovikova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 16:21