TRILER U NASTAVCIMA

Neviđeni zaokret u megakompaniji u samo 24 sata: Altmana izbacili, sada ga hitno vraćaju

Ključni protivnik Altmana bio je glavni znanstvenik OpenAI-a, Ilya Sutskever, koji smatra da AI prijeti sudbini ljudskog roda

Sam Altman

 Chip Somodevilla/Getty Images/Profimedia/Chip Somodevilla/getty Images/profimedia

Situacija u trenutačno planetarno najpopularnijoj kompaniji u biznisu s umjetnom inteligencijom - OpenAI-u - postaje još intrigantnija u odnosu na dan ranije kad se doznalo da je upravni Odbor OpenAI-a smijenio s pozicije glavnog izvršnog direktora te jednog od osnivača, Sama Altmana. Činjenica da se samo dan nakon Altmanove smjene od strane grupe moćnih investitora, kao i kolega, orkestrira Altmanov povratak otkriva nam ne samo da u AI biznisu postoje osobni i karijerni obračuni, kao u svim drugim djelatnostima, nego i o dubini prijepora što nam može donijeti budućnost razvoja umjetne inteligencije.

Sasvim je moguće da će već u ponedjeljak Sam Altman iznova biti prvi čovjek OpenAI, ali to ne znači da je pala konačna presuda oko smjera kojim bi razvoj umjetne inteligencije trebao ići. Izgleda, naime, da je glavna primjedba Odbora OpenAI-a guru umjetne inteligencije, Altmanu, zanemarivanje pitanja sigurnosti AI-a kod donošenja ključnih odluka o zavoju, a ne samo to da s njima nije najljepše komunicirao.

Do sada se kristaliziralo da se s Altmanom sukobio dio članova Odbora predvođenih glavnim znanstvenikom Ilyom Sutskeverom, uglednim istraživačem i jednim od devet osnivača OpenAI-a. Sutskever je uvjerio još šest članova Odbora da Altmanova struja ne obraća dovoljno pažnje na opasnosti koje sa sobom donosi razvoj AI-a, a koji su se već dijelili nezadovoljstvo načinom Altmanove komunikacije. Uslijedila je Altmanova smjena, kao i šok & nevjerica u američkoj high tech industriji.

image

Sam Altman i Ilya Sutskever

Jack Guez/Afp/Profimedia/Jack Guez/afp/profimedia

Altman je odmah nakon smjene navodno dobivao ponude investitora koji su ga željni financijski pratiti u svakom sljedećem poslovnom koraku, dok su veliki investitori u OpenAI (Thrive Capital, Sequioa Capital, Tiger Global) kroz kontakt s Microsoftom počeli pregovarati o tome da vrate Altmana na posao, a cipelu daju – članovima Odbora. Posao bi trebali zadržati i suosnivač Sam Brockman, koji je odmah čvrsto podržao Altmana, ali i vjerojatno nesuđena interim šefica, Mira Murati (dugogodišnja glavna direktorica za tehnologiju). Ona je također lajkala Altmanovu objavu o Fejsu u kojoj je komentirao smjenu.

Okršaj u OpenAI-u ima i veliku financijsku težinu. Nakon eksplozivnog uspjeha s predstavljanjem ChatGPT-a, koja je pokrenula globalno ubrzanje u AI utrci, razni investitori u OpenAI uložili milijarde, od čega samo Microsoft 13 milijardi. Trenutačna valuacija kompanije iznosi 86 miluijardi dolara.

Sada dio investitora traži fiducijarnu odgovornost članova Odbora koji su smijenili Altmana te tako navodno uzrokovali nered i štetu. Odbor uključuje glavnog znanstvenika OpenAI-ja Ilyu Sutskevera zajedno s nezavisnim direktorima Adamom D’Angelom, izvršnim direktorom Quore; tehnološku poduzetnicu Tashu McCauley; i Helen Toner iz Georgetown Centra za sigurnost i nove tehnologije.

„U petak je g. Altman zamoljen da se pridruži sastanku odbora putem videa u podne u San Franciscu. Tamo je g. Sutskever čitao iz skripte koja je vrlo nalikovala postu na blogu koji je tvrtka objavila nekoliko minuta kasnije. U objavi je stajalo da g. Altman ‘nije bio dosljedno iskren u svojoj komunikaciji s odborom‘, ometajući njegovu sposobnost da izvršava svoje odgovornosti. Ali u satima koji su uslijedili, zaposlenici OpenAI-ja i drugi usredotočili su se ne samo na ono što je g. Altman možda učinio, već i na način na koji je start-up u San Franciscu strukturiran i na ekstremna stajališta o opasnostima umjetne inteligencije“, opisuje New York Times.

image

Sam Altman

Justin Sullivan/Getty Images Via Afp

Nejasno je da li se glavni znanstvenik kompanije, Sutskever jako zabrinuo prvenstveno zbog opasnosti koje u sljedećoj fazi može donijeti razvoj AI-a, ili je vidio i problem u tome što je prije nekoliko tjedana hijerarhijski bio izjednačen s Jakubom Pachockijem, čovjekom zaslužnim za razvoj GPT-4. Pachocki je napustio kompaniju u petak navečer, zajedno s Altmanom, kao i dva važna istraživača; Szymon Sindorom i Aleksander Madryem, dok je Brockmanu rečeno da će biti podređen Miri Murati.

Zanimljivo je kako dio članova Odbora koji su smijenili Altmana dijeli vrlo čvrste ideološke pretpostavke: „Gospođa McCauley i gospođa Toner imaju veze s pokretima racionalista i učinkovitih altruista, zajednice koja je duboko zabrinuta da AI mogao jednog dana uništiti čovječanstvo. Današnji AI tehnologija ne može uništiti čovječanstvo. Ali ova zajednica vjeruje da će se te opasnosti pojaviti kako tehnologija postaje sve moćnija. Godine 2021., istraživač po imenu Dario Amodei, koji također ima veze s ovom zajednicom, i oko 15 drugih zaposlenika OpenAI-ja napustili su tvrtku kako bi osnovali novi AI tvrtku pod nazivom Anthropic. G. Sutskever se sve više slagao s tim uvjerenjima. Rođen u Sovjetskom Savezu, svoje je godine formacije proveo u Izraelu i emigrirao u Kanadu kao tinejdžer. Kao dodiplomski student na Sveučilištu u Torontu, pomogao je u stvaranju otkrića u području umjetne inteligencije... U 2015. godini Sutskever je napustio posao u Googleu i pomogao osnovati OpenAI zajedno s g. Altmanom, g. Brockmanom i Teslinim izvršnim direktorom Elonom Muskom. Izgradili su laboratorij kao neprofitnu organizaciju, rekavši da, za razliku od Googlea i drugih kompanija, neće biti vođen komercijalnim poticajima. Obećali su da će izgraditi ono što se zove umjetna opća inteligencija ili AGI., stroj koji može učiniti sve što i mozak“, opisuje NYT.

Već 2018. godine Altman je transformirao OpenAI u kompaniju koja ide za profitom, te ispregovarao je prvu investiciju Microsofta u visini od milijardu dolara. No, kompanija je i dalje vođena po principima neprofitne organizacije. Kad je vidio moć GPT-4, Sutskever je inzistirao na stvaranju novog tima koji će osigurati sigurni razvoj bez uzrokovanja štete.

image

Sam Altman

Julie Jammot/Afp

Sutskever, dojam je, čvrsto vjeruje da bi s razvojem umjetne inteligencije nešto moglo krenuti jako krivo, a Altman je navodno otvoren za razgovore o brigama, ali želi ostati ispred konkurencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:16