'ZABRINJAVAJUĆE ZA EU'

NEVJERICA U LJUBLJANI NAKON ODLUKE EUROPSKE KOMISIJE Slovenski političari u šoku, svi su vjerovali da će Bruxelles stati na njihovu stranu

 
 Boris Kovacev / HANZA MEDIA

“Zabrinut sam za opstojnost Europske unije i odluka Europske komisije na dugi će se rok osjećati. To nije zabrinjavajuće samo za Sloveniju, nego za sve europske države”, rekao je tehnički slovenski premijer Miro Cerar nakon odluke Europske komisije da se neće miješati u granični spor između dviju država i podržati slovensku tužbu protiv Hrvatske, uz prijedlog da Slovenija i Hrvatska granični spor riješe kroz prijateljske razgovore.

Među slovenskim političarima vlada šok i nevjerica jer su svi očekivali da će se Europska komisija postaviti na njihovu stranu. Usprkos razočaranju iz Bruxellesa Cerar je sazvao za danas predstavnike svih parlamentarnih stranaka da se dogovore o tužbi koju Slovenija namjerava pokrenuti bez obzira na stav Europske komisije. Tako će vlada na dnevnom redu u četvrtak imati donošenje odluke o tužbi protiv Hrvatske pred Sudom EU u Luksemburgu zbog nepoštivanja zakona EU i neprovođenja arbitražne presude.

Slovenija je angažirala i novi odvjetnički tim iz Francuske, u kojem su mladi pravnici iz odvjetničkog ureda Sygna&Partners. Odabir je to samog premijera Cerara koji je vrsni pravnik, a sam postupak bi mogao pred sudom trajati najmanje dvije godine.

Novi vjetar

Slovenci se nadaju da će izbor nove Europske komisije nakon izbora sljedeće godine donijeti i novi vjetar za Ljubljanu da se primijeni arbitraža, ali to je za sada samo nada jer u ovom trenutku nitko ne zna ni kako će proći izbori, ni kako će biti sastavljena buduća komisija. Razočaran je i predsjednik Borut Pahor koji tvrdi da je propuštena prilika da Europska komisija politički i pravno ojača napore kako bi se provela odluka arbitraže. “Taj sud je odlučio na temelju sporazuma Slovenije i Hrvatske, kojem je u značajnom dijelu pridonijela upravo Europska komisija. Spor o granici bio je riješen odlukom suda, inače Hrvatska ne bi bila članica Europske unije, a sadržaj sporazuma ne bi bio dio europskog i međunarodnog prava”, kaže Pahor, zaboravljajući da Hrvatska nikako nije postala članica EU time što je odlučila sudjelovati u arbitraži koju su Slovenci kasnije nepovratno kontaminirali. Pahor je izrazio nadu da će se “prije ili kasnije granica među susjedima utvrditi po odluci Arbitražnog suda”.

Slovenska paljba na Europsku komisiju ovih je dana dostigla kulminaciju pa vodeći slovenski dnevnici objavljuju i karikature na kojima se vidi Jean Claude Juncker u krajnje nepriličnim situacijama. Cerar tvrdi da to ipak nije šamar Sloveniji, nego da je riječ o sramoti Europske komisije. “Svojom je šutnjom o neimplementaciji arbitražne presude djelovala politički, a ne pravno i vjerodostojno.”

Erjavčeva uloga

Cerar se nada da će tužbu protiv Hrvatske podržati i pobjednik nedavnih izbora Janez Janša, predsjednik Slovenske demokratske stranke, koji pokušava složiti novu vladu. Janša se do sada protivio slovenskoj tužbi, koju je najviše zagovarao Karl Erjavec. Cerar smatra da su europski pučani, kojima pripada SDS, pridonijeli da stav Europske komisije bude rezerviran, što bi donekle i samom Janši u budućnosti vezalo ruke. “Ali, to je pravno, a ne političko pitanje i zato treba ići na sud”, tvrdi Cerar, dok se Janša ne izjašnjava. Važnu ulogu i ubuduće bi mogao imati Karl Erjavec, koji usprkos lošim izbornim rezultatima ostaje na čelu DeSUS-a. Dobio je podršku 44 od 57 članova savjeta stranke, a uvijek do sada je ta stranka bila presudna kod formiranja slovenskih vlada.

Slovenski mediji prenijeli su reakciju Andreja Plenkovića da je odluka EK pravilna i da je nemiješanje u spor najbolja odluka.

Više slovenskih stranaka rezervirano glede tužbe protiv Hrvatske

Više slovenskih političkih stranaka, koje je premijer u odlasku Miro Cerar pozvao na konzultacije o svojoj namjeri da protiv Hrvatske podnese tužbu zbog arbitraže na sud EU-a, vrlo je rezervirano prema toj mogućnosti i smatra da bi odluka o tome trebala pričekati novu vladu, navode u srijedu slovenski mediji.

Nakon što je Europska komisija o slovenskoj namjeri zauzela neutralan stav i odlučila da se Sloveniji u tužbi neće pridružiti, Cerar je kazao da je takvo stajalište "sramotno"" i da predstavlja pobjedu politike nad pravom, što ga vrlo zabrinjava zbog budućnosti EU-a čiji je temelj poštovanje pravnih odluka.

Cerar je za srijedu popodne najavio sastanak sa strankama zastupljenim u novom parlamentu, kako bi ih obavijestio o namjeri da vlada odluku o podnošenju tužbe donese već u četvrtak, no mišljenja o tome vrlo su dijeljena, navode slovenski mediji.

I pravnici koji podržavaju Cerarovu odluku, poput profesorice s ljubljanskog pravnog fakulteta Vasilike Sancin, smatraju da bi tužbu trebalo temeljitije pripremiti i u sastavljanje tužbe uključiti i slovenske stručnjake koji su do sada u postupcima oko arbitraže bili premalo uključeni, iako premijer Cerar kaže da je tužba već pripremljena i da je samo treba prevesti, prenosi portal ""z.24.si".

U stranci LMŠ koju vodi Marjan Šarec, jedan od mogućih mandatara za sastav nove vlade, rezervirani su prema Cerarovoj hitnji i smatraju da s odlukom o tužbi treba pričekati novu vladu, a protiv toga da se odluka o tužbi donese već u četvrtak su i demokrršćani iz Nove Slovenije (NSI) Mateja Tonina, tvrdi portal.

Rezervu u pogledu Cerarovih namjera koje bi, kako sumnjaju, mogle izazvati daljnje pogoršanje odnosa s Hrvatskom, iznijela je i bivša slovenska premijerka Alenka Bratušek, čija bi se stranka mogla naći u novoj koalicijskoj vladi, slično misle i u stranci Ljevica (L) Luke Meseca, a protiv žurbe u odlukama kako ubuduće voditi politiku prema Hrvatskoj je čak i nacionalistički prvak Zmago Jelinčič, tvrdi portal.

Iako se o Cerarovoj namjeri da tužba bude podnesena što prije, najkasnije sredinom srpnja, nije izjasnio potencijalni mandatar Janez Janša, iz njegova jučerašnjeg pisma Ceraru dade se zaključiti da bi i on s eventualnom tužbom pričekao jer smatra da u sadašnjem trenutku za Sloveniju postoje teme od većeg prioriteta, kao što su privatizacija Nove Ljubljanske banke (NLB) i zaštita njenih interesa od daljnjih tužbi zbog neisplaćene stare devizne štednje, ali za cijelu Europu akutno migrantsko pitanje, navode jutros slovenski mediji. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:33