POTPUNI PROMAŠAJ

NEVJEROJATAN INCIDENT UPALIO ALARM U EUROPSKOJ UNIJI Vojska jedne članice upala na teritorij druge i ondje rastjerivala građane

 
Poljski vojnik / Arhiva
 NurPhoto via AFP

Poljska vojska povukla se s položaja na češkom teritoriju koji je zauzela prošlog mjeseca tijekom zatvaranja granica zbog koronavirusa, piše CNN.

Da su poljske vojne snage prešle granicu s Češkom u svibnju izvijestilo je češko ministarstvo vanjskih poslova.

Naime, poljska vojska počela je čuvati granične kontrolne punkteve diljem poljsko-češke granice tijekom pandemije čime su blokirale i jednu cestu na češkoj strani koja vodi prema povijesno značajnoj crkvi i odvraćali građane Češke od posjeta toj crkvi.

Incident se dogodio u blizini Pielgrzymowa, malog pograničnog sela na jugu Poljske. Mirna cesta tamo služi kao granična točka između dva naroda.

Iz češke vlade poručili su da su o incidentu odmah obavijestili češko veleposlanstvo u Varšavi te tražili da se urgira zbog ovog događaja.

- Naši poljski kolege neslužbeno su nas uvjeravali da je ovaj incident samo nesporazum koji je izazvala poljska vojska bez neprijateljske namjere.

Međutim, još uvijek očekujemo njihovu službenu izjavu - kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova CNN-u.

Poljski vojnici više nisu prisutni na tom dijelu teritorija.

Poljsko ministarstvo obrane priznalo je da je došlo do incidenta te istaknulo kako je ono rezultat nerazumijevanja, a ne namjernog čina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:19