ESKALACIJA NASILJA

NEVJEROJATAN NIZ BOMBAŠKIH NAPADA TRESE JEDNU OD NAJRAZVIJENIJIH ZEMALJA SVIJETA Rat bandi izluđuje stanovništvo, gotovo svaku noć odjekuju detonacije

 
 TT News Agency / REUTERS

Švedska nacionalna postrojba pirotehničara intervenirala je 30 puta tijekom protekla dva mjeseca te 100 puta u 2019. godinu, što je više nego dvostruko u odnosu na isti period 2018. godine, piše The Guardian. Postoji bojazan da se radi o eskalaciji nasilja između konkurentskih kriminalnih bandi.

Policija je tijekom vikenda uhitila tri osobe nakon što je rano u petak eksplozija u stambenoj zgradi u gradu Malmöu odvalila ulazna vrata u zgradu, razbila prozore te ulazu u zgradu nanijela znatnu štetu. Lokalni su mediji izvijestili da je ta eksplozija bila prva od tri koje su se dogodile unutar 24 sata. Druge dvije su u gradovima Växjöu (204 kilometra sjeveroistočno od Malmöa) i Landvetter (nedaleko od Göteborga) uništile automobile i drugu imovinu.

"U Švedskoj živi 10 milijuna ljudi. U niti jednoj drugoj razvijenoj zemlji nisu zabilježene ovako učestale eksplozije", rekla je za SVT analitičarka postrojbe pirotehničara Ylva Ehrlin. "Broj nedavnih eksplozija neprihvatljivo je visok i očito nepoželjan", dodala je Ehrlin za novinsku agenciju TT. "Jako je to ozbiljno, društveni problem. Moramo pronaći eksplozive i alate, ali i otkriti uzrok eksplozija."

Vlasti su obznanile da se većina eksplozija zbila u velikim gradovima. Gotovo trećina dogodila se u Malmöu, poprištu sve nasilnijih oružanih i bombaških napada koje su političari s desnice povezali s dolaskom migranata koji su u Švedsku stigli 2015. godine tijekom migrantske krize. Ove je godine devetnaest bombi eksplodiralo u Stockholmu, a njih 13 u Göteborgu. Radi usporedbe, cijelu je Švedsku prošle godine uzdrmalo 39 eksplozija. Pirotehničari su uz to deaktivirali 76 sumnjivih eksplozivnih naprava prije nego što su detonirane.

Ehrin je rekla da u eksplozijama još nitko nije smrtno stradao, što ne znači da mogućnost stradavanja nije jako visoka. "Imali smo nevjerojatnu sreću. Takvu sreću inače nemate", dodala je.

Bombama su većinom napadani prazne zgrade, uredski prostori i automobili. Stručnjaci vjeruju da su bombaški napadi dio sukoba bandi koje ih koriste kao taktiku zastrašivanja. Policija je rekla da je nekoliko tih eksplozija moglo završiti smrtonosno. Jedan eksplozivni uređaj koji je eksplodirao u gradu Linköpingu sadržavao je 40 puta više eksploziva, nego što je to uobičajeno. U toj je eksploziji ozlijeđeno 25 osoba, a oštećene su dvije stambene zgrade. Ehrin kaže da bombaši najčešće ne znaju koliko su njihovi napadi opasni te koliko su supstance koje koriste osjetljive. "Oni riskiraju svoje živote", pojasnila je i dodala da je 18-godišnjak koji je teže ozlijeđen u eksploziji bombe u prosincu kasnije optužen za pokušaj detoniranja iste.

Ehrin navodi da bombaški napadi najviše mogu nauditi slučajnim prolaznicima, pogotovo zato što bombama rukuju amateri. Stručnjaci kažu da se sve veća upotreba plastičnih eksploziva dio sve nasilnijih obračuna švedskih bandi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:00