RASKRINKANA SHEMA

Nevjerojatan plan Komunističke partije: Kako su Kinezi operirali u samom srcu New Yorka!

‘Ostali smo šokirani do koje je mjere kineska vlada bila angažirana na potkopavanju suvereniteta SAD-a‘

Chen Jinping i Lu Jianwang

 /Doj/fbi

Nakon nekoliko mjeseci istrage, američki su tužitelji u New Yorku ovoga ponedjeljka izdali uhidbeni nalog protiv Lua "Harryja" Jianwanga (61) te Chena Jinpinga (59) za koje sumnjaju da su u kineskoj četvrti na Manhattanu vodili tajnu policijsku stanicu s glavnom zadaćom zastrašivanja kineskih disidenata.

Istraga je raskrinkala vrlo elaboriranu shemu koju kineska komunistička partija, navodno, koristi za nazor svojih političkih disidenata u inozemstvu. Naime, ispostavilo se da je njujorška para-policijska postaja samo jedna od stotinjak na svijetu u kojoj kineski agenti, po nalogu pekinškog ministarstva javne sigurnosti, sustavno zastrašuju Kineze u drugim zemljama koji simpatiziraju demokraciju kao državno uređenje, ili na bilo koji način kritiziraju vladu u Pekingu. Britanski, kanadski i nizozemski istražitelji već su najavili "češljanje" nekoliko lokacija koje smatraju paravanom kineskih organa reda i mira.

Logika funkcioniranja je sljedeća; NR Kina je na početku pandemije koronavirusa u pedesetak država otvorila stotinjak "servisnih centrala" s ciljem pružanja pravne pomoći i administrativnih usluga kineskim državljanima koji žive u inozemstvu. Međutim, ispostavilo se da dotične lokacije funkcioniraju kao svojevrsne ekstrateritorijalne enklave u kojima kinesko ministarstvo javne sigurnosti smatra da može provoditi vlastite zakone, uz pomoć svojih državljana na terenu koji služe kao produžena ruka pekinške komunističke partije u toj zemlji.

Prema podacima koji su postali dostupni u sklopu istrage FBI-a, Lu i Cheng stupili su u kontakt s kineskom policijom još 2015., te su im se dali na raspolaganje za usluge "represivnih aktivnosti" u New Yorku, u kojem su oboje godinama živjeli. Njihova glavna zadaća bila je locirati kineske prodemokratske aktiviste u SAD-u te ih zastrašivati kako bi ih se ušutkalo i demotiviralo da nastave svoje aktivnosti.

U tom su kontekstu locirali nekoliko kineskih državljana diljem SAD-a koji su zastrašivanja prijavljivala američkoj policiji. Jedna od njih je i žrtva u Kaliforniji, državljanin Kine s prebivalištem u SAD-u, koji po sveučilišnim kampusima često drži prodemokratske govore. Osim jezivih telefonskih poziva i prijetećih poruka po društvenim mrežama, žrtva je prijavila i provalu u osobni automobil.

Prijetnja nacionalnoj sigurnosti

Njujorška policija u listopadu 2022. locirala je ured na Manhattanu, na čijoj je adresi bila registrirana neprofitna organizacija koju je vodio optuženi dvojac. Postavši svjesni istrage FBI agenata, koju je federalna vlada protiv njih pokrenula zbog sumnje na prijetnju nacionalnoj sigurnosti SAD-a, osumnjičenici su promptno zatvorili stanicu te uništili dokazni materijal, zbog čega je cijela istraga trajala osjetno duže nego što je trebala.

Optužnica dvojac tereti za špijuniranje, narušavanje nacionalne sigurnosti SAD-a te potkopavanje američkog pravosuđa jer su, de facto, kriomice primjenjivali zakone NR Kine u samome srcu New Yorka.

- Ostali smo šokirani do koje je mjere kineska vlada bila angažirana na potkopavanju suvereniteta SAD-a – priznao je Breon Pearce, vodeći tužitelj federalnog suda u Brooklynu, pred kojim će se optuženi dvojac pojaviti na prvom saslušanju početkom tjedna. U slučaju da im se dokaže krivnja, u zatvoru bi mogli provesti svaki po 25 godina.

Vrijedi napomenuti kako je u sklopu dotične istrage podignuta zasebna optužnica protiv još 34 državljanina Kine zbog korištenja lažnih profila na društvenim mrežama s namjerom zlostavljanja kineskih disidenata u SAD-u te s ciljem širenja pekinške propagande.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:56