TRUMP UZVRAĆA UDARAC

NEVJEROJATAN PREOKRET U SAMO NEKOLIKO DANA Prije dva tjedna Hillary je imala 90% šanse za ulazak u Bijelu kuću, danas je situacija puno neizvjesnija!

 REUTERS

WASHINGTON - Šanse da Hillary Clinton postane sljedeća predsjednica Sjedinjenih Američkih Država znatno su niže nego prije dva tjedna, no bivša državna tajnica i dalje ima znantnu prednost pred svojim suparnikom, kontroverznim milijarderom Donaldom Trumpom.

Najveća svjetska zvijezda među statističarima, Nate Silver, procjenjuje kako Clinton ima 67,6% šanse osvojiti Bijelu kuću, dok Trump ima samo 32,3% šanse.

Silver je postao slavan nakon što je točno predvidio rezultate izbora u 49 od 50 američkih saveznih država na predsjedničkim izborima 2008. godine. Četiri godine kasnije, točno je predvidio ishod u svih 50 država.

Njegov blog fivethirtyeight.com, nazvan po broju elektorskih glasova koji odlučuju predsjednika, koristi vlastite algoritme za procjenu šansi za pobjedu po pojedinim državama i na razini cijelog SAD-a.

Prije dva tjedna, Clinton je bila na gotovo 90% šanse za pobjedu - 17.10. bio je njen vrhunac, kada je Silver procjenjivao kako su joj šanse na 88,1%. Danas, malo više od dva tjedna kasnije, i s najnovijim razvojem istrage FBI-a oko njenih e-mailova, Clinton je pala na 67,6%.

Silver napominje kako je situacija slična prošlim predsjedničkim izborima, kada je Barack Obama redovito imao šanse između 60 i 80%. Hillary se sada nalazi u sredini tog raspona, i izgledno je da će pobijediti, ali više nije sigurno.

Glavni razlog zašto su njene šanse procijenjene kao bolje nego što pokazuju nacionalne ankete jest što i dalje vodi u dovoljno saveznih država koje joj mogu osigurati većinu elektorskih glasova. Trump bi morao nadoknaditi zaostatak u najmanje dvije savezne države kako bi uopće imao šansu za ulazak u Bijelu kuću, a do izbora je ostalo još 6 dana.

Trenutni odnos snaga nije najgori po Clinton. Prije prve predsjedničke debate, njene su šanse bile 54,8% nasuprot Trumpovih 45,1%. Krajem srpnja, Trump je na jedan dan čak prestigao Hillary u izgledima, pa je 30.7. imao 50,1% šanse za pobjedu, a Clinton 49,9%.

Trenutna predviđanja daju bolje šanse Hillary, no kako se najnoviji potres s e-mailovima dogodio vrlo nedavno, jako je teško reći gubi li Clinton potporu, je li se situacija stabilizirala, ili se čak možda i oporavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:03