BRUTALNE LIKVIDACIJE

NEVJEROJATAN PROPUST U LOVU NA KRUNIĆEVE EGZEKUTORE Policija Republike Srpske zaustavila je jednog od ubojica nekoliko sati nakon zločina i - pustila!

Đukanovića je policija zatekla u noći na utorak u bijelom Golfu tijekom redovne kontrole prometa i nakon pregleda dokumenata pustila da ode dalje
Emilijo Baldo (lijevo), Benedi Đukanović (desno) i Slaviša Krunić (u sredini)
 Avaz

Policijski službenici Uprave za organizirani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske podnijeli su izvješće protiv tri osobe: Željka Kovačevića, Emilija Balde i Benedija Đukanovića zbog sumnje da su u ponedjeljak, u mjestu Glamočani u općini Laktaši, izvršili kaznena djela teškog ubojstva Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića te pokušaj teškog ubojstva Gorana Ilića.

Iz entitetske policije naveli su samo inicijale osumnjičenih, od kojih je jedan, Željko Kovačević (45), bio osuđen u Hrvatskoj na 14 godina zatvora zbog pokušaja ubojstva vlasnika mjenjačnice u Kaštel Gomilici 10. srpnja 2009. godine. Prema priopćenju MUP-a RS, ubojstvo počinjeno 22. travnja u 22.30 sati bilo je prethodno dogovoreno i planirano, a osim Krunića likvidiran je i njegov zaštitar Žarko Pavlović, a teško ranjen drugi zaštitar Goran Ilić.

Krađa zlata

U međuvremenu su policajci priveli i ispitali više desetaka osoba. Obavljeno je nekoliko pretresa kuća i vozila te oduzeto više predmeta koji mogu poslužiti kao dokazi tijekom postupka. Policija je među ostalim ustanovila da su ubojice koristili pancirna zrna velike razorne snage.

Iz MUP-a RS podsjećaju da je osumnjičeni Kovačević smrtno stradao na mjestu ubojstva, a Emilio Balda priveden je u Republičko tužiteljstvo u Banjoj Luci. Policajci još traže Benedija Đukanovića, jednog od osumnjičenih za ubojstvo banjalučkog poduzetnika Slaviše Krunića, vlasnika zaštitarske tvrtke i lanca pekara i člana njegovog osiguranja Žarka Pavlovića.

Kako pišu banjalučke Nezavisne novine, Benedi Đukanović zaustavljen je nekoliko sati nakon ubojstva u redovnoj kontroli prometa u mjestu Lug kod Dervente. Zaustavljen je u 2.10 sati dok je sjedio za upravljačem bijelog Golfa VII, ali su ga pustili jer tada nije bilo sumnje da je sudjelovao u Krunićevu ubojstvu.

Inače, Benedi Đukanović zvani Bendžo stari je policijski znanac. U javnost je dospio kada je 2013. u Prijedoru ukrao auto s kojim se odvezao do Ključa gdje je opljačkao zlatarnu Sarajka. S novcem i zlatninom vrijednom oko 55.000 maraka pobjegao je u nepoznato.

Prirema ubojstva

Pet godina prije toga uhitila ga je srpska policija zajedno s dvojicom muškaraca zbog sumnje da su pripremali likvidaciju čovjeka iz konkurentske kriminalne skupine. Tom prilikom od njih je oduzeto dva kilograma plastičnog eksploziva koji su namjeravali postaviti ispod žrtvinog vozila. Za Emilija Baldu kažu da je “drumski razbojnik” osuđivan za niz oružanih razbojništava.

Posebnu pažnju privukao je prije 13 godina kada je uoči izricanja presude pokušao pobjeći iz sudnice Okružnog suda Banje Luke. Pravosudni policajci su ga uspjeli spriječiti u tom naumu.

Iza njega je pravomoćna presuda od devet godina jer je tijekom 2005. i 2006. provalio u niz domova u okolici Banje Luke. Maskiran fantomkom i naoružan upadao je u tuđe kuće i tukao ukućane te potom odnio 150.000 maraka težak plijen. Osim novca i nakita, krao im je i automobile.

Pustili i Milanovića

Dvojica braće, Nermin i Armin Ćulum, koji su opasnost i za mnoge europske policije i koje je njemačka tajna služba proglasila za treću najveću opasnost u Europi, a koji su bili uhićeni u utorak popodne, jučer su nakon ispitivanja pušteni na slobodu. Na slobodu je pušten i četvrti uhićeni Goran Milanović.

braća Nermin i Armin Ćulum

Ubijeni Slaviša Krunić inače je još 2007. godine registrirao tvrtku u Hrvatskoj, Krunić d. o. o. kojoj je on bio jedini osnivač sa sjedištem u Rovinju. Tvrtka je u likvidaciji, a registrirana je za djelatnost odmarališta i sličnih objekata za kraći odmor, a prema podacima Poslovne Hrvatske 2016. godinu zabilježila je negativni saldo od 19.636 kuna. Za telefonski broj koji je naveden za kontakt automatska sekretarica javlja da se više ne koristi.

Osim potrage za bjeguncem Đukanovićem, policija mora riješiti najintrigantniji dio istrage - zašto je Krunić likvidiran i tko je platio njegovo smaknuće.

Ubijeni banjalučki poduzetnik bit će pokopan u četvrtak na obiteljskom groblju u Glamočanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:20