BLIC O PARADAJZ TURISTIMA

NEVJEROJATAN RAZLOG ZAŠTO SRPSKI TURISTI MASOVNO KUPUJU JEFTINE ARANŽMANE U GRČKOJ 'Oni su noćna mora i agencija i lokalnih Grka, nemaju srama'

Plaža u Grčkoj (ilustracija)
 REUTERS

Nekad smo s podsmijehom gledali češke turiste kako na ljetovanje u Hrvatskoj nose vlastiti kruh, paštetu i konzerve, ali ono što rade srpski tuiristi u Grčkoj je za rubriku vjerovali ili ne: kako prenose srpski mediji, turističke agencije muku muče na početku i kraju sezone jer su tada najjeftiniji aranžmani pa turisti iz Srbije pohrle u Grčku, piše Blic.

Prema pisanju Večernjih novosti, pojedine agencije su već nakon prva dva odlaska na poluotok Halkidiki morale mijenjati gume na autobusima. Razlog je što pojedini turisti nose po četiri kufera prepuna hrane, jer u apartmanu u Grčkoj pripremaju - zimnicu! Kuhaju pekmez od marelica i prave ajvar.

U projektu pripreme zimnice izuzetno je važna uloga makedonskih trgovaca, koji srpske turiste opskrbljuju vrećama paprike. I ove godine, kao i nekoliko prethodnih, ponovno se piše o tzv. paradajz turistima iz Srbije na koje se žale Grci jer nakon boravka srpskih turista u apartmanu zateknu potpuni kaos. Gosti koji dolaze poslije njih u takvim apartmanima ne mogu dobro provjetriti sobe i silno se žale agencijama.

Jedna turistička agentica objašnjava što je 'paradajz turist'.

- Paradajz turisti su najveća noćna mora i Grka i nas, turističkih agenata. A takav nadimak dobili su zbog činjenice da ogroman broj ljudi bez srama kreće na put s vrećama paradajza i paprike, i to kako bi tamo spremali zimnicu - otkriva te objašnjava motiv za projekt zimnica.

Radi se o uštedi.

- Troše električnu energiju apartmana u Grčkoj, a ne svoju. A rujan je njihovo vrijeme. Svake sezone nama agentima događa se ista priča - bijesni vlasnici apartmana zovu nas da pitaju koga smo im to doveli u apartman. Zbog toga sve putnike redovno moramo obavještavati da nema pravljenja zimnice u apartmanu. Ipak, i dalje su ovakvi slučajevi česti - kaže agentica.

Da je ovo istina potvrđuju i priče vozača autobusa.

- Kada sam im pokušao pomoći da unesu kufer u autobus na putu za Srbiju, ostao sam u čudu kada sam shvatio koliko su kuferi teški i da ih zapravo ne mogu podignuti. Kad sam ih pitao što je unutra, najnormalnije su mi odgovorili da se u kuferu nalaze staklenke s ajvarom - ispričao je za Blic jedan vozač autobusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:50