U SREDIŠTU ISTRAGE

Nevjerojatan skandal trese Italiju: ‘Ministar kulture ‘zarobio je svetog Petra!‘; On tvrdi: ‘Nemam se čega bojati...‘

Tužitelji su zaplijenili spornu sliku i istražuju Vittorija Sgarbija zbog umjetničkog skandala

Vittorio Sgarbi

 Zumapress.com/Mega/The Mega Agency/Profimedia/Zumapress.com/mega/the Mega Agency/profimedia

Talijanska vlada našla se u središtu novog skandala nakon što je ministar kulture Vittorio Sgarbi završio pod istragom zbog optužbi da je slika iz 17. stoljeća u njegovom posjedu ukradena iz jednog dvorca prije više od 10 godina. Sgarbi, inače poznati likovni kritičar, također je optužen da je dirao sliku kako bi prikrio njezino podrijetlo. On negira te optužbe.

Margherita Buzio, vlasnica ‘La Cattura di San Pietro‘ (‘Zarobljavanje svetog Petra‘), slike umjetnika Rutilija Manettija, prijavila je da je djelo ukradeno iz njezina dvorca u Piemontu 2013., rekavši tada policiji da je platno bilo izrezano iz svog okvira. Osoba koja je identificirana kao Sgarbijev prijatelj navodno je posjetila dvorac nekoliko tjedana prije kako bi se raspitala o kupnji slike.

Sada je talijanska policija zaplijenila navodno ukradenu sliku iz 17. stoljeća, koja je postala središte istrage protiv talijanskog ministra kulture, te je tako produbila najnoviji skandal ekstremno desne vlade premijerke Giorgie Meloni.

‘Zarobljavanje svetog Petra‘ Rutilija di Lorenza Manettija nastala je 2013., a vrijedna je oko 200 tisuća eura. Sgarbi je 2021. izložio gotovo identičnu sliku s drugim nazivom na jednoj umjetničkoj izložbi, što je zapelo za oko talijanskim novinarima.

image

Vittorio Sgarbi u središtu istrage zbog krađe umjetničkog djela La Cattura di San Pietro umjetnika Rutilija Manettija

Unk/Zuma Press/Profimedia/Unk/zuma Press/profimedia

Tužitelji su u petak zaplijenili spornu umjetninu zbog analize te sada istražuju Sgarbija zbog navodno ukradene robe. Političar desnog centra negira sve optužbe i tvrdi da je umjetnine pronašao u kući koju je njegova majka kupila sjeverno od Rima.

"Nemam se čega bojati. Branit ću se svim sredstvima od onih koji spekuliraju o toj stvari i onih koji u tome postanu sukrivci", izjavio je Sgarbi, prenosi Politico.

Također je pod istragom i zbog navodnog primanja velikih svota novca za pojavljivanje na kulturnim događanjima. Oporba poziva da ga se smjeni, a premijerka je ranije ovog mjeseca bila prisiljena suspendirati političara Emanuelea Pozzola iz svoje stranke Braća Italije nakon što je iz pištolja koji je posjedovao slučajno pucano na novogodišnjoj zabavi. Političar je negirao da je pucao, ali je odbio podvrgnuti se testiranju u vezi tragova baruta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:27