PROŠAO PAKAO

NEVJEROJATNA ISPOVIJEST MLADOG BAUŠTELCA 'Oteo me ISIS, bio sam u zatočeništvu devet mjeseci, a oslobodili su me - talibani!'

Njegova noćna mora započela je u veljači kada su ga teroristi izvukli iz autobusa
 AFP

Mladog Afganistanca Nabija (25) prije devet mjesci oteli su džihadisti Islamske države koji djeluju u Afganistanu, a nedavno su ga oslobodili - talibani. Svoje potresno iskustvo u zarobljeništvu džihadista ISIS-a Nabi je ispričao za BBC .

Njegova noćna mora započela je u veljači ove godine kada su naoružani muškarci zaustavili autobus kojim je putovao iz grada Herata u Kabul. Friško oženjeni Nabi, građevinac po struci, u glavni se grad Afganistana uputio kako bi našao posao. Njegov je put prekinut kada su naoružani otmičari, odjeveni u crno i s maskama preko lica, iz autobusa izdvojili 30 pripadnika šijitske manjine Hazara te ih odveli u zabačeno selo u provinciji Zabul na jugu Afganistana.

Za napad se inicijalno optužilo talibane, ali nakon dva dana u zatočeništvu Nabija i njegove kolege usred noći posjetili su njihovi otmičari.

- Rekli su nam da su pripadnici Islamske države i da nas žele razmijeniti za svoje žene i djecu koje je držala vlada Afganistana - kazao je Nabi i objasnio da su otmičari bili iz susjednog Uzbekistana. U Afganistan su došli sa svojim obiteljima kako bi "sudjelovali u džihadu".

- Međusobno su pričali uzbečki, a s nama su komunicirali na jeziku dari (kojim u Afganistanu priča preko pet milijuna ljudi). Rekli su nam da ih ima oko 400. Imali su velike obitelji i svi odreda su nosili oružje - pričao je dalje Nabi.

Otmičari su snimali svoje zarobljenike, a nakon nekoliko dana razdvojili su ih u dvije grupe. Skupinu u kojoj se nalazio Nabi smjestili su u zgrade u kojims se držala stoka.

- Stavili su nam povez preko očiju i zavezali ruke iza leđa. No, mogli smo ih čuti. Znali smo da nas drže u nekom naseljenom mjestu jer smo mogli čuti glasove žena i djece i pozive na molitvu - kazao je Nabi.

Na samom početku njihove patnje, vladine snage pokušale su ih osloboditi. Štoviše, došli su toliko blizu njima da su i sami taoci shvatili što se događa:

- Helikopteri su letjeli iznad nas i jasno smo čuli pucnjavu - rekao je Nabi. No, operacija spašavanja je propala, a vlada je tada rekla kako se zarobljenicima izgubio svaki trag iz razloga jer su ih njihovi otmičari stalno premještali. Nabi je to osporio i tvrdi da ih se premjestilo samo četiri puta tijekom devet mjeseci.

Po ustaljenom obrascu džihadista ISIS-a, prema zarobljenicima se postupalo krajnje nehumano. Na redovnoj bazi ih se premlaćivalo, a jedan od talaca bio je prisiljen staviti i samoubilački pojas u kojem su ga otmičari snimili.

- Svaki od njih imao je svoj specifičan način na koji bi te mučio - potvrdio je Nabi.

Vrhunac torture dogodio se kada su otmičari odsjekli glavu jednom od talaca i pritom snimali brutalnu dekapitaciju ispred ostalih zarobljenika. U skladu s praksom ISIS-a, nosili su crne maske te izvjesili crnu zastavu u pozadini. Nakon toga su taoci u potpunosti klonuli duhom.

- Izgubili smo vjeru u sve osim u Boga. Zbog težine cijele situacije, zbog mučenja i okrutnosti smrt nam se najednom činila kao mnogo lakša opcija od toga da ostanemo na životu - pričao je Nabi.

I taman kada je nestalo nade, dogodilo se svojevrsno čudo. Taoce su napokon oslobodili talibani iz kraja u kojem su bili zarobljeni. Pokazalo se da su njihove snage bilo mnogo upornije od državnih - tri dana je trajao napad na džihadiste ISIS-a, a taoce (i dalje prekrivenih očiju) su otmičari još jednom premjestili na novu lokaciju s koje se i dalje čula pucnjava. Na isteku trećeg dana do talaca je došao naoružani čovjek koji je pričao paštunskim jezikom.

- Kada sam skinuo povez s očiju ugledao sam velikog čovjeka s bradom. Shvatio sam da je riječ o talibanu i odmah sam osjetio olakšanje - kazao je Nabi i dodao kako su ih nakon toga odveli lokalnom zapovjedniku talibana.

- Oko četiri ili pet stotina talibana je došlo kako bi nam čestitali. Njihov ih je zapovjednik upozorio da nas ne grle jer smo bili preslabi da bismo uopće stajali na nogama u tom trenutku - polako je završio svoju potresnu priču Nabi. Dodao je kako se uzbečki ISIS-ovci nisu predali bez borbe - neki od njih su ubijeni, neki zarobljeni, dok je ostalo nejasno što se dogodilo s ostatkom grupe.

Nabi se trenutno nalazi u Kabulu sa svojim roditeljima, tri brata i dvije sestre te se oporavlja od paklenih devet mjeseci u zatočeništvu. Novinari BBC-ja navode kako je očito istraumatiziran te da ima problema s bubrezima zbog silnih batina koje je pretrpio. Ne može putovati ni raditi te se još uvijek liječi od posljedica premlaćivanja.

Za sada od vlade Afganistana nije primio nikakvu financijsku pomoć, piše BBC .

Njegova priča, osim što pruža uvid u strahote kroz koje je prošao u zatočeništvu ISIS-a, pruža i uvid u način na koji su talibani u stanju pridobiti lokalno stanovništvo na svoju stranu i tako si stvoriti rezervoar iz kojega mogu crpiti nove borce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:00