MAFIJA

NEVJEROJATNA PRIČA O NARKOPRINCU KOJI JE POSTAO KRTICA U VRHU NAJMOĆNIJEG KARTELA Izdao je vlastitog oca i čuvenog El Chapa, razotkrio sve tajne posla

El Chapo (lijevo) i Jesus Vicente Zambada Niebla (desno u krugu)
 REUTERS

Jesus Vicente Zambada Niebla, 43-godišnji sin jednoga od vođa zloglasnog meksičkog narkokartela Sinaloa, od malih nogu znao je da će jednog dana naslijediti očev biznis. Još dok je bio dječak, Ismael “El Mayo” Zambada vodio ga je na sastanke s partnerima, kolegama dilerima te “kupljenim” policijskim službenicima koji su pomagali krijumčarima. Jesus Vicente polako je počeo povezivati kako se to radi i kao tinejdžer se uključio u operacije svog oca.

Prošlog tjedna Vicente Zambada Niebla šokirao je stare prijatelje i poznanike kada se kao glavni svjedok optužbe pojavio u sudnici pred bivšim partnerom svog oca, Joaquínom Guzmánom Loerom, poznatijim pod nadimkom El Chapo.

Svjedoci govore kako je Zambada mlađi u sudnicu ušao s podrugljivim smiješkom gledajući prvooptuženika El Chapa, a zatim počeo konfuznu, no detaljnu i inkriminirajuću priču o poslovanju najmoćnijeg meksičkog narkokralja, donosi New York Times.

Pranje novca

Njegov istup je šokantan jer je, osim El Chapa, Zambada izdao vlastitog oca, trenutnog šefa kartela Sinaloa, i obiteljski kartel. Gotovo pet sati Zambada je govorio o trgovini drogom otkrivajući sve, od krijumčarskih ruta, do načina pranja novca, ratova za teritorij, osobnih animoziteta i višemilijunskih mita javnim i drugim službenicima.

On nije jedini svjedok optužbe. Protiv El Chapa, koji je nekoliko puta spektakularno pobjegao iz zatvora, a onda napokon izručen SAD-u, na sudu u Brooklynu svjedočilo je sedam bivših suradnika.

Zambada je ispričao kako su El Chapo i njegov otac prevozili drogu u automobilima, vlakovima, zrakoplovima i podmornicama pa čak i hladnjačama s mesom. Ustvrdio je da je njegov otac mjesečno za mita izdvajao do milijun dolara.

Jedan general, zaposlenik ministarstva obrane, za svoje usluge mjesečno je primao 50.000 dolara. Mito narkokrijumčara primao je i tjelohranitelj bivšeg predsjednika Vicentea Foxa. U svjedočenju se dotaknuo ne samo operacija u Meksiku, već i u Hondurasu, Belizeu i mnogih drugih fascinantnih detalja, jer mladi je kartelaški princ bio upućen u sve i svašta.

Počeo je kao tinejdžer, a hijerarhijski se uspeo do desne ruke svojeg oca, dobivši za zadatak nadziranje pošiljki kokaina iz Kolumbije u Meksiko te dalje do američkih gradova Chicaga i Los Angelesa. No, 2009. Vicente je uhićen u Ciudad de Méxicu i izručen u Chicago. Trebalo mu je početi suđenje, no njegovi odvjetnici iznenada su objavili da je mladić godinama radio kao tajni agent američke DEA-e, tražeći dogovor. S američkim agentima zaduženima za borbu protiv krijumčara droge dogovor je bio da im on dojavljuje informacije o svojoj konkurenciji, a zauzvrat bi mogao slobodno voditi svoj biznis.

Američke vlasti odbile su tu informaciju potvrditi, a sudac na aktualnom suđenju El Chapu unaprijed je presudio da tu informaciju ne smije spominjati na svjedočenju. Vicente je na tajnom suđenju u Chicagu 2013. godine priznao krivicu i nagodio se. Pet godina kasnije Zambada je u sudnici ispričao mnoge anegdote iz svog života u vrhu narkokartela. Primjerice, kako je jednom prilikom pokušao izvući El Chapovog brata Artura iz zatvora koristeći helikopter.

Tjeralica

Ispričao je kako je 2007. na sastanku s visokopozicioniranim političarima i predstavnicima Pemexa, meksičke nacionalne naftne kompanije, raspravljao o transportu 100 tona kokaina tankerima te kompanije. Na suđenju je govorio i o vlastitom ocu, licu s međunarodne tjeralice, o tome kako su ga američki agenti jedne noći izvukli iz ćelije i odveli do telefona, a na drugoj strani linije bio je njegov otac. Agenti DEA-e su ga nagovorili da od oca zatraži da se preda. On je, tvrdi, to učinio, no otac ga nije poslušao.

Jedan od zanimljivih detalja sa suđenja je i Zambadina izjava da ga je s DEA-om prvi spojio sam El Chapo. Početkom svojih 30-ih Zambada se, tvrdi, umorio od života kriminalca. Želio je drugi život i pitao oca smije li se “umiroviti”. El Chapo mu je ponudio da ga spoji sa svojim kontaktima u američkoj agenciji. Nije otkrio tko su ti kontakti ni je li El Chapo ispunio obećanje, no čak je i američka strana priznala da je doista bio na sastanku s agentima DEA-e u Meksiku.

Ostatak te priče je nejasan, no dvije godine nakon tog susreta, 2009., nesuđeni je prijestolonasljednik izručen SAD-u. Tada je sklopio dogovor s vladom, a to je dovelo do njegova svjedočenja na suđenju El Chapu u Brooklynu.

Zambada nije jedini koji je povezao DEA-u i meksičke kriminalce.

Juan Carlos Ramírez Abadía, jedan od glavnih dobavljača kokaina iz Kolumbije, svjedočio je prošli mjesec protiv El Chapa navodeći, među ostalim, da je pokušao kontaktirati agente DEA-e kada je saznao da je pod njihovom istragom.

Prodaja kokaina

Ramírez Abadía tvrdi da se pokušao s njima nagoditi, no nije uspio. Bez obzira na to, Ramírez je idućih deset godina neometano prodavao kokain.

Zambadin slučaj je još nevjerojatniji. Njegovi odvjetnici su, braneći ga, iznijeli tvrdnju o tome da se SAD dogovorom o špijunaži s njihovim klijentom urotio s jednim od najvećih kartela na svijetu. No, o tome neće moći biti riječi na ovom suđenju jer je sudac zabranio da se o tome govori pred porotnicima, navodeći da će to samo stvoriti dodatnu predstavu koja bi mogla “pomiješati pitanja” i “zbuniti porotu”.

Očekuje se da će suđenje El Chapu iznjedriti još mnoge zanimljive detalje o načinu rada i odnosima unutar najvećeg meksičkog kartela. Već su se saznala mnoga imena osoba koje su podmićene. Govorilo se i o tome kako je El Chapo jednom prilikom na ljetovanje donio bazuku te ju je “testirao” nakon vježbe u streljani.

Bilo je govora i o El Chapovom spektakularnom bijegu iz zatvora u kolicima za praonicu, o njegovom omiljenom, dijamantima i zlatom ukrašenom revolveru i tome kako je jednom ubio šefa konkurentske mafije i njegovu suprugu jer se ovaj nije s njim rukovao.

Navodno je El Chapo uvijek govorio: “Ili će plakati tvoja mama, ili njihova”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:47