PREDBOŽIĆNA DRAMA

Nevjerojatne scene iz Kenta, ljudi su promrzli i gladni, Englezi bijesni: ‘Oni su Macronovi taoci‘

Ministrica Priti Patel rekla je da na autocesti M20 stoji oko 650 kamiona, a da je na pisti obližnje zračne luke smješteno njih 873
Kamioni na jugu Engleske
 Profimedia, Afp

Više od 1500 kamiona zapelo je na jugu Engleske zbog nemogućnosti prelaska granice i ulaska u Francusku. Velika većina tih vozača upravo su Francuzi koji se nadaju skorom dogovoru Velike Britanije i Francuske kako bi se što prije vratili kući. Britanski mediji su jadne vozače prozvali 'Macronovim Božićnim taocima'.

Međutim, samim vozačima nije do šale. Zaglavljeni na jugu Engleske stoje duže od 48 sati, mnogi su promrzli i nemaju što za jesti. Britanska ministrica Priti Patel rekla je da na autocesti M20 stoji oko 650 kamiona, a da je na pisti obližnje zračne luke smješteno njih 873.

image
Justin Tallis

Vlada britanskog premijera Borisa Johnsona tijekom dana nastoji s Francuskom pronaći način da se otvore granice i odblokira jedna od najvažnijih europskih trgovačkih ruta devet dana prije definitivnog razlaza Britanije i EU-a, javlja u utorak Reuters. Vjerojatni dogovor će biti da će se svi vozači morati podvrgnuti testu prije prelaska granice.

image
Justin Tallis

Oko 14.30 Europska komisija je odaslala priopćenje u kojem se navodi da bi zemlje EU trebale ukinuti zabranu kako bi se omogućilo trgovanje i nastavak gospodarskih aktivnosti. Doduše, ima dodatak da tu treba isključiti zračni i željeznički promet.

BBC, pozivajući se na francuskog ministra za europske poslove Clementa Beaunea, javlja da će Britanija i Francuska objaviti dogovor o ponovnoj uspostavi teretnog prometa do srijede.

image
Justin Tallis

"U posljednja 24 sata stalno razgovaramo s našim francuskim kolegama o nizu pitanja, a nastavit ćemo i danas", kazala je britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel.

image
Justin Tallis

Na pitanje da li se rješenje može danas očekivati, Patel je kazala da se na tome radi jer je "u interesu obiju zemalja da se osigura nesmetan protok".

"Vidjet ćemo što će se danas postići", rekla je Patel.

image
Justin Tallis

Objava Londona o pojavi novog, zaraznijeg soja koronavirusa posijala je paniku u svijetu zahvaćenom pandemijom koja je usmrtila oko 1,7 milijuna ljudi, uključujući više od 67.000 u Velikoj Britaniji.

image
Justin Tallis

I dok su financijska tržišta doživjela strmoglavi pad, jedino što brine vozače kamiona blokiranih kod Dovera je hoće li stići kući na vrijeme za Božić.

image
Justin Tallis
image
Justin Tallis

Hrvatska pošta obustavila poštanski promet prema Velikoj Britaniji

Hrvatska pošta (HP) izvijestila je kako je obustavila promet prema Velikoj Britaniji te da daljnjeg neće zaprimati pošiljke namijenjene slanju prema toj zemlji.

HP napominje kako su obustavljene sve vrste prijevoza iz zemalja kontinentalne Europe prema Velikoj Britaniji, koja uključuje i poštanski promet u otpremi i prispijeću.

Obustava je posljedica otkrića novog, zaraznijeg soja koronavirusa u Velikoj Britaniji.

Od početka prosinca, navodi se u HP-ovo objavi, poštanski promet s Velikom Britanijom odvija se vrlo otežano s čestim zastojima u oba smjera. Na zastoje utječu velike količine pošiljaka koje putuju Europom i aktualna pandemijska kriza koja je zahvatila većinu poštanskih operatera i utjecala na protočnost prometa.

HP poziva korisnike da se prije slanja pošiljke ili online narudžbe iz inozemstva informiraju o aktualnom stanju u prometu na internetskim stranicama Hrvatske pošte ili da nazovu na telefonski broj 072 303 304.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:55