MASAKR U PARIZU

NEVJEROJATNI DETALJI Kako su Francuzi locirali i identificirali arhitekta zla NOVA SNIMKA Posljednje riječi navodne bombašice

 AFP

Dan nakon višesatnog oružanog obračuna na sjeveru Pariza i pogibije glavnog organizatora pariških napada Abdelhamida Abaaouda, sve više jezivih detalja izlazi na vidjelo koji jasno dokazuju kakva se drama vodila u St. Denisu. Abdelhamid Abaaoud, pišu francuski mediji, ustrijeljen je hicem iz snajpera, a poslije je, za svaki slučaj, na njega bačena i granata. Tijelo mu je bilo u tolikoj mjrei unakaženo i neprepoznatljivo da je policija čak 24 sata radila na identifikaciji. Na kraju je bio presudan DNK test koji su napravili pomoću njegove sline...

S druge strane, potpuno je nepoznata uloga njegove rođakinje Hasne Ait Boulahcen koja se u srijedu ujutro, nedugo nakon početka velike policijske operacije, navodno raznijela eksplozivom. Daily Mail kaže da je eksplozija bila takvog intenziteta da joj je glava odletjela kroz prozor i pala na ulicu. Ono što je sumnjivo u cijeloj priči je da je Hasna nekoliko sekundi prije samoubojstva vikala policiji 'Pomozite, ja nisam njegova djevojka!'. Niti njezin stil života nije bio baš prema strogim vjerskim pravilima - Daily Mail navodi da je stalno mijenjala dečke, da je obožavala partijati i piti... Stoga su se pojavile špekulacije da u smrt možda i nije otišla svojevoljno.

Pojavila se i snimka na kojoj se prije snažne detonacije čuju dramatične posljednje Hasnine riječi.

Posljednje riječi Hasne Ait Boulahcen

I same Francuze je iznenadila likvidacija Abdelhamida Abaaouda, budući da su tamošnje službe bile uvjerene da se zlikovac cijelo vrijeme nalazi u Siriji. Ali, umjesto na Bliskom istoku, čovjek se nalazio samo nekoliko kilometara zračne udaljenosti od Stade de Francea. Francuzi nisu imali pojma, ali srećom, u cijeli slučaj su se upetljali - Marokanci. Naime, AFP piše da su upravo marokanske tajne službe 'cinkale' terorista i Francuzima objasnili gdje se Abdelhamid nalazi.

- To je istina. Cijelo vrijeme smo razmjenjivali informacije. Marokanci su nam se javili rano ujutro i pomogli da otkrijemo lokaciju - rekao je izvor iz francuske policije za AFP.

Da Francuzima nije bilo ni na kraj pameti da se Abaaoud nalazi u Parizu, dokazuje i svjedočenje Amela Alle, agenta za nekretnine, koji je gotovo sto posto uvjeren da je 24 sata nakon napada u petak vidio Abaaouda kako bezbrižno uživa s prijateljima. Bio je u ulici u kojoj se odvijao obračun s policijom...

- Bio je u muslimanskoj halji, sjedio je ispred zgrade s velikim društvom. Tu je bilo možda desetak ljudi - ispričao je Alla za Sky News.

- To je ulica u kojoj sam svaki dan. Poznajem veliki dio tog društva, ali mi je jedan čovjek upao u oči. Nosio je tradicionalnu muslimansku halju i nosio je šešir. Svi ostali su bili normalno odjeveni. Nekoliko dana kasnije smo gledali TV, a sestra me je upitala 'zar to nije onaj čovjek kojeg smo vidjeli?' Ja sam 99.9 posto siguran da je to bio on, nevjerojatno... Sjedili su, pušili travu i pili pivo - rekao je Amel koji je i svjedočio uličnom ratu u srijedu.

- Bilo je kao u američkim filmovima. Ne mogu vjerovati da je taj čovjek bio glavna meta... Na kraju sam sretan da je mrtav!

Inače, britanski je Telegraph u četvrtak navečer objavio da postoje informacije kako je Abaaoud u Francusku došao preko Grčke, s izbjeglicama. Nije objavljeno kojom je rutom došao do Francuske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 08:01