CRVENI ALARM

Nevjerojatni prizori iz BiH: Kiša lije duže od 24 sata, bujica skoro progutala benzinsku crpku i motel

Ugroženo između 50 i 70 kuća u širem području grada, a služba civilne zaštite angažirana je kako bi pomogla stanovništvu

Bujica u BiH

 Screenshot: YouTube

Obilna kiša koja pada duže od 24 sata izazvala je poplave u Bosna i Hercegovina, uključujući Sarajevo gdje je rijeka Miljacka prodrla u brojne kuće u prigradskim naseljima, a nabujala rijeka Željeznica pravi velike probleme na širem sarajevskom području, prenosi Klix.ba.

Naime, spomenuta rijeka je nabujala i na području naselja Vojkovići na području općine Istočna Ilidža. Došlo je do odrona uz samu rijeku, što ugrožava brojne objekte koji se tamo nalaze.

U naseljima Otes i Butmir u noći između četvrtka i petka poplavljeni su deseci privatnih stambenih objekata i sve prometnice, a služba civilne zaštite angažirana je kako bi pomogla stanovništvu.

Dženan Brkanić, zapovjednik civilne zaštite Sarajevske županije, rekao je da je ugroženo između 50 i 70 kuća u širem području grada.

Zbog velikih količina vode na kolniku potpuno je zatvorena važna magistralna cesta od Sarajeva ka Foči, odnosno prema granici s Crnom Gorom. Hidrometeorološki zavod Federacije BiH najavio je nastavak padalina i u Sarajevu se u petak očekuje do 30 litara kiše po četvornom metru. Crveni meteoalarm proglašen je za Hercegovinu gdje su kiša i vjetar izazvali velike štete i poteškoće u prometu u Jablanici i Konjicu.

Željeznica je nabujala i poplavila restoran "Brajlović" na Ilidži, a dramatične snimke dolaze jutros iz spomenutog sarajevskog naselja, prenosi Dnevni avaz.

Dramatično je stanje i u ilidžanskom naselju Butmir, piše Dnevni avaz. Rijeka Tilava izlila se na lokaciji Gornji Kotorac i Butmir, te poplavila oko 50 objekata, naveli su iz Civilne zaštite KS. Također, nabujala rijeka Željeznica izlila se i potopila Most spasa koji povezuje Butmir sa susjednim naseljem Sokolović Kolonija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:06