NEOČEKIVANI SPAS

NEVJEROJATNO OTKRIĆE RUDARA PROPALOG RUDNIKA NIKLA 'Sve je bilo prekriveno prašinom, a kad smo je isprali, ostali smo u šoku'

 
 Profimedia, Alamy

U zabačenom zapadnom dijelu Australije, 630 kilometara istočno od Pertha, radnici u rudniku nikla pronašli su ogromnu količinu zlata. Naime, u samo četiri dana rudari rudnika Beta Hunt u Kambaldi otkrili su zlata u vrijednosti 15 milijuna dolara! Najveći primjerak koji su pritom izvukli na svjetlo dana uz napor trojice rudara teži čak 90 kilograma.

Rudar Henry Dole ispričao je da se skoro srušio kad su nabasali na otkriće koje je geolog Zaf Thanos nazvao "pronalaskom kakav se događa samo jednom u životu". Zlato su pronašli na dubini od oko 500 metara ispod zemlje, na području 3 metra širokom i 3 metra visokom.

Kad se se vratili nakon jednog rutinskog miniranja u bušotinu, priča Dole, "sve je bilo prekriveno prašinom, a kad sam isprao prljavštinu - ukazalo se zlato posvuda, gdjegod ti oko seže".

Fig. 1: 95 kg specimen stone (containing an estimated 2,440 ounces) and a 63kg specimen stone (containing estimated 1,620 ounces) recovered from the 15 level at Beta Hunt mine (CNW Group/RNC Minerals)
RNC Minerals
Primjerci izvučeni iz rudnika Beta Hunt: kamen od 95 kilograma (sadrži gotovo 70 kilograma zlata) i primjerak od 63 kilograma

Inače, vlasnik ovog rudnika nikla, kanadska tvrtka RNC, krenula je prije nekoliko mjeseci u prodaju rudnika. Zbog niskih cijena nikla (koji se inače koristi u proizvodnji nehrđajućeg čelika) Kambalda se bori za preživljavanje: samo u protekle tri godine zatvorila su se četiri velika rudnika.

Predsjednik kompanije RNC Mark Selby kazao je za ABC nakon pronalaska zlatne žice da će veći komadi zlata ići na dražbu, a prodaja rudnika ide dalje, jer na taj način žele prikupiti dovoljno kapitala za istražna bušenja, izvještava The West Australian.

Fig. 3: Gold in quartz from 15 level at Beta Hunt mine recovered in September 2018 (CNW Group/RNC Minerals)
RNC Minerals
Zlato iz rudnika Beta Hunt otkriveno u rujnu

U međuvremenu, oko rudnika je pojačano osiguranje, postavljene su nadzorne kamere i žičana ograda, a naoružani čuvari nadziru transport golemog zlatnog grumenja u trezor. Neki su komadi teški oko 60 kilograma, a već samo pranjem rudarskog kamiona na izlasku iz pogona dobije se zlatnih kamenčića u vrijednosti nekoliko tisuća dolara. Rudari su sada ponovno optimistični: rodila se nada da će opet biti posla u kraju gdje mnogo njihovih kolega trpi posljedice zatvaranja rudnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:19