PROTIV SMRTNE KAZNE

NEVJEROJATNO: SVEĆENIK JE PRIJE 22 GODINE PREDVIDIO VLASTITO UBOJSTVO Na sud stigla poruka iz groba: 'Budite milostivi prema mome krvniku'

 FACEBOOK

Renea Roberta iz gradića St. Augustine na Floridi lani u travnju hladnokrvno je ubio Steven Murray, kojemu je žrtva, inače svećenik, mjesecima prije brutalnoga zločina nesebično pomagao.

Sada, skoro godinu dana kasnije, u javnosti se pojavilo Reneovo pismo staro 22 godine u kojemu on moli da se njegovom ubojici spasi život i poštedi ga se smrtne kazne.

Pismo nazvano 'Deklaracija života' svo ovo vrijeme nalazilo se u Robertovu osobnom fasciklu u župi. U njemu je svećenik napisao da 'bez obzira na svirepost zločina i njegovu patnju, ne želi da se krvnika pogubi te zahtijeva od vlasti da budu milostivi prema njegovom ubojici'.

Pismo, koje su mnogi prozvali Reneovom čudesnom porukom iz groba, čak je ovjereno kod bilježnika, a žrtvine kolege iz župe i biskup potpisali su peticiju za spas Stevena Murrayja, za kojeg tužiteljstvo traži smrtnu kaznu. Predali su je sudu u Augusti u saveznoj državi Georgiji. Skupili su skoro 75000 potpisa i nadaju se kako će vlasti 'poštivati njegovu posljednju želju'.

'Kao da je predvidio vlastitu smrt', komentirali su Reneovi župljani.

Murray, koji je i prije ovog ubojstva imao podeblji policijski dosje, 71-godišnjeg Renea izrešetao je mecima i ostavio ga u šumi u Georgiji.

Prvo ga je u Jacksonvilleu zamolio za prijevoz. Onda ga je oteo i ubio, a nakon što se riješio tijela, pobjegao je u svećenikovom automobilu. Uhićen je u Južnoj Karolini samo dan nakon što je prijavljen Reneov nestanak, a policiji je sam pokazao gdje je sakrio Robertovo truplo.

'Ako zbilja volite oca Renea, oprostit ćete mi jer je on božji čovjek, a Bog je oprost. Imam psihičkih problema i izgubio sam kontrolu nad samim sobom. Jako mi je žao', izjavio je Steven pred sucem.

Biskup Felipe Estevez vjeruje da je ubojica zaslužio kaznu, ali ne smrtnu.

'Time bi se krug nasilja samo nastavio, a to nipošto ne želimo', zaključio je.

Pokojni svećenik Robert cijeli život posvetio je pomaganju drugima, osobito onima koje američko društvo najviše marginalizira - mentalno oboljelima i bivšim osuđenicima.

'Bio je svjestan da se može naći u opasnosti, ali svejedno je davao sebe drugima. Bio je izniman čovjek', komentirao je nadbiskup Wilton Gregory.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:21