BEZ ZAŠTITE

Nevolje sa Sputnjikom V: Troje ruskih medicinara zarazilo se koronavirusom nakon cijepljenja

‘Imunitet oboljelih liječnika vjerojatno se nije stigao formirati do trena kad su naišli na patogen covid-19‘, stoji u izvješću
Ilustracija
 Natalia Kolesnikova/AFP

Najmanje troje medicinskih radnika iz Sibira koji su u sklopu akcije cijepljenja rizičnih skupina primili rusko cjepivo Sputnjik V, zarazili su se koronavirusom, priopćile su u utorak regionalne vlasti, piše Moscow Times.

Proizvođač cjepiva temeljenog na vektoru adenovirusa prethodno je sugerirao da su primatelji zaraženi tijekom završnih kliničkih ispitivanja možda dobili placebo. Širom zemlje vlasti Sputnjikom V cijepe odabranu skupinu medicinara i nastavnika dok je paralelno u Moskvi cjepivo primilo 40.000 dobrovoljaca.

Dužnosnici u Altajskoj oblasti izvijestili su da je troje od 42 medicinara koji su primili dvije doze cjepiva Sputnjik V zaraženo koronavirusom, prenosi državna novinska agencija TASS.

- Imunitet oboljelih liječnika vjerojatno se nije stigao formirati do trenutka kad su naišli na patogen covid-19, izvijestila je uprava Altajske oblasti. - Samo je to moglo prouzročiti infekciju liječnika, dodaje se.

Altajska oblast, koja ukupno ima 18. najveći broj zaraženih koronavirusom od 85 ruskih regija, trebala bi primiti drugu seriju od 2.000 doza cjepiva Sputnjik V početkom 2021. godine, izvijestio je TASS.

Nakon slične najave Pfizera i BioNTecha, rusko ministarstvo zdravstva priopćilo je u ponedjeljak da je Sputnjik V također učinkovitiji od 90 posto, konkretno 92 posto. Postotak se temelji na podacima prikupljenim iz provedenih cijepljenja, a ne iz tekućih ispitivanja faze 3 cjepiva, izvijestio je Reuters.

Sputnjik V suočava se s nestašicom opreme koja bi mogla odgoditi masovnu proizvodnju, rekao je predsjednik Vladimir Putin ranije u studenom, dok se u izvješćima sugerira da su proizvođači zbog te nestašice pauzirali klinička ispitivanja.

Rekordan broj Rusa posljednjih se tjedana zarazio i umro od covida-19 dok su vlasti postupno uvodile ciljana ograničenja kako bi usporile njegovo širenje i pobudile nade u masovno cijepljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:51