sad je i službeno

New York legalizirao rekreacijsku upotrebu marihuane: Evo koliko novca i radnih mjesta bi im to moglo donijeti

Prihodi od prodaje legalnog kanabisa mogli donijeti državi 350 milijuna dolara godišnje i 60.000 radnih mjesta
New York legalizirao rekreacijsku upotrebu marihuane
 Kena Betancur/AFP

New York je legalizirao rekreacijsku upotrebu marihuane nakon što je guverner Andrew Cuomo u srijedu, 31.ožujka, potpisao zakon koju su noć prije usvojili državni zakonodavci.

Državni senat je u utorak navečer glasao za usvajanje zakona s 40 glasova za i 23 protiv. Kasnije te noći, državna skupština glasala je za prijedlog zakona sa 100 glasova za i 49 protiv.

Time je New York postao 15. država, zajedno s Distriktom Columbia, koja je legalizirala kanabis.

'Ovo je povijesni dan', napisao je Cuomo na Twitteru nakon što je potpisao zakon.

Kada je zakon usvojen u utorak navečer, Cuomo je elaborirao svoje mišljenje:

- Predugo je zabrana kanabisa neproporcionalno usmjerena na obojene zajednice sa strogim zatvorskim kaznama. Ovaj ključni zakon osigurava pravdu za dugo marginalizirane zajednice, obuhvaća novu industriju koja će jačati gospodarstvo i uspostavlja značajne sigurnosne mjere za zaštitu javnosti.

image
New York legalizirao rekreacijsku upotrebu marihuane
Brendan Mcdermid

Afroamerikanci i Latinoamerikanci su tijekom 2020. godine činili 94% posto populacije uhićene zbog posjedovanja marihuane. No, gradska statistika pokazuje da je udio bijelih Njujorčana koji koriste marihuanu znatno veći od udjela stanovnika Latinoamerikanca ili Afroamerikanaca. Prema istraživanju zdravstvenog odjela u New Yorku, tijekom dvogodišnjeg razdoblja od 2015. do 2016., 24% stanovnika bijele puti prijavilo je da koristi marihuanu u usporedbi s 14% crne puti i 12% Latinoamerikanca.

Korištenje marihuane u medicinske svrhe u državi je bilo dopušteno od 2014. godine, a njezino je posjedovanje djelomično dekriminalizirano. Međutim, novi će zakon omogućiti osobama u dobi od 21 i više godina da legalno kupe marihuanu u licenciranim trgovinama. Prema novom zakonu, Njujorčani će moći posjedovati 85 grama marihuane i kod kuće uzgajati do tri zrele biljke.

image
New York legalizirao rekreacijsku upotrebu marihuane
Kena Betancur/AFP

Svatko tko je ranije osuđivan za posjedovanje količine marihuane koja je sada ispod zakonskog ograničenja, automatski će biti podvrgnut brisanju i ponovnom izricanju kazne.

- Napokon smo postigli ono što su mnogi mislili da je nemoguće. Zakon kojim se legalizira marihuana zalaže se za socijalnu jednakost, jačanje obrazovanja i zaštitu javne sigurnosti, rekla je čelnica većine državnog senata Andrea Stewart-Cousins.

U Cuomovom uredu predviđaju kako bi godišnji porezni prihodi od prodaje legalnog kanabisa mogli donijeti državi 350 milijuna dolara godišnje i 60.000 radnih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:28