BLIZU 50 TISUĆA ZARAŽENIH

New York objavio koje potprepštine moraju nabaviti do nedjelje da bi bili spremni za nadolazeći val epidemije koji bi ih trebao udariti idućeg tjedna

 Alex Edelman / AFP

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio u srijedu je na konferenciji za medije rekao da taj grad do ove nedjelje treba nabaviti 3,3 milijuna N95 maski, 2,1 milijun kirurških maski, 100 tisuća zaštitnih oprava za liječnike i 400 respiratora kako bi se pripremio za nadolazeći val epidemije koronavirusa koji se očekuje u ponedjeljak, piše CNBC.

Guverner savezne države New York Andrew Cuomo rekao je da pola svih zaraženih u toj saveznoj državi u New York, odnosno 47.439 ljudi.

"Potrepštine brzo nabavljamo, ali ih i brzo trošimo jer ih odmah šaljemo na teren. Brzina kojom djelujemo stvarno je impresivna", rekao je de Blasio na konferenciji za medije. New York procjenjuje da će im tijekom idućeg tjedna trebati još najmanje 2.500 do 3.000 respiratora. Gradonačelnik New Yorka rekao je da se respiratori koji tom gradu neće više trebati mogu poslati drugim gradovima.

"Trebat će nam maski, N95-ica, opravi. Svakog će nam tjedna trebati sve više toga", rekao je.

Grad radi i na dovođenju novih privremenih djelatnika u zdravstvu. Lokalni i savezni dužnosnici rekli su da liječnici i medicinske sestre trenutno rade jako puno sati te da su iscrpljeni. "Moraju vidjeti da pojačanje dolazi, a moraju se i malo odmoriti", rekao je de Blasio.

New York gradi i uvozi privremene bolnice koje će do sredine travnja povećati broj kreveta u gradu za 4.700. Federalna je vlada u New York poslala mornaričin broj USNS Comfort, a lokalni i federalni dužnosnici grade privremene bolnice kod Konvencijskog centra Jacob K. Javits, ikoničkog Central Parka i bruklinškog terminala za kruzere.

Grad je rezervirao i 10 tisuća kreveta u 20 hotela diljem grada kako bi imali gdje smjestiti pozitivne na koronavirus u djelatnike u zdravstvu kako se obitelji jednih i drugih ne bi izlagale opasnosti zaraze.

"Mnogi ljudi koji rade 12 do 16 sati među pacijentima koji boluju od Covida-19 ne žele ići kući partnerima i djeci kako ih ne bi izlagali potencijalnoj zarazi pa smo za njih osigurali mjesta gdje mogu odmoriti bez da riskiraju zdravlje svojih obitelji", dodao je de Blasio i zahvalio hotelima koji su im izašli u susret. "U ovoj situaciji svi radimo rame uz rame."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:56