OKRUNJENA ‘CARICA‘

New York proglasio rat protiv štakora: ‘Ovaj grad je dovoljno skup i bez terora tih glodavaca!‘

Službena titula Kathleen Corradi, diplomirane biologinje i stručnjakinje za održivi urbani razvoj, je direktorica za istrebljenje glodavaca

Kathleen Corradi

 Nyc.gov/

Kathleen Corradi, diplomirana biologinja i stručnjakinja za održivi urbani razvoj, odabrana je za tek oformljenu funkciju u gradskom uredu New Yorka, a njezina će glavna zadaća biti objaviti rat štakorima.

Gradonačelnik Eric Adams novinarima je poručio kako se na natječaj prijavilo više od 900 ljudi, zbog čega je gradskoj upravi dugo trebalo da odaberu pravu osobu za radno mjesto s godišnjom plaćom od 155.000 dolara.

- Tražili smo nekoga tko će uspjeti oformiti tim i postići sinergiju za koordiniranu borbu protiv gradskih glodavaca. Zapravo, tražili smo dirigenta - rekao je Adams medijima predstavivši Corradi i ukratko rezimirajući njezino dosadašnje profesionalno iskustvo.

Do sada je radila u gradskom uredu za obrazovanje i održivost u kojem je osmislila najveći "zero waste" program u državi. Također, u sklopu tog je ureda nadzirala provođenje projekta kojem se pokušalo stati na kraj štakorima u više od 120 njujorških javnih škola. Tek "okrunjena" carica štakora novinarima je priznala kako je, vidjevši kvalifikacije koje se u natječaju traže za radno mjesto u gradskoj upravi, mislila da je riječ o šali.

- ‘Krvožedan‘ nije uobičajena kvalifikacija koju tražite od javnog službenika. Štoviše, nije ni riječ kojom bih opisala samu sebe. No, natječaj za ‘caricu štakora‘ privukao je moju pažnju, pa sam se ipak odlučila prijaviti - objasnila je Corradi, dodavši kako suzbijanje nekontroliranog širenja štakora smatra pitanjem unaprjeđenja kvalitete života u gradu.

- Štakori za mene predstavljaju simptom širih socijalnih pitanja; poput higijene, zdravlja, stambenog zbrinjavanja i ekonomske pravednosti - zaključuje. Njezin će plan biti odsjeći glodavcima pristup hrani, vodi i skloništu, koji su im potrebni da prežive, a pomoć očekuje od svakog stanovnika New Yorka koji u svom stanu više ne želi pronaći štakore. Gradonačelnik Adams je najavio i projekt u sklopu kojeg će četiri gradske agencije alocirati 3,5 milijuna dolara za zapošljavanje 19 ljudi na puno radno vrijeme te 14 "sezonaca" sa zadaćom održavanja gradske čistoće kako bi se eliminirali sanitarni uvjeti koji se smatraju najčešćim uzrokom bujanja glodavaca u New Yorku.

- Dovoljno je skupo živjeti u ovome gradu i bez toga da nas svakodnevno teroriziraju štakori - rekao je gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:12