MORALI JE ISPRAVITI

NEW YORK TIMES NA MUKAMA ZBOG OSCARA Film '12 godina ropstva' razotkrio grešku staru 161 godinu

 AFP

NEW YORK - Da vodeći američki dnevni list New York Times posebnog računa vodi o točnosti informacija koje objavljuje, svjedoči i činjenica da je grešku spreman priznati i ispraviti je više od 160 godina nakon što je objavljena.

U izdanju od utorka NYT je u rubrici 'Ispravci' objavio crticu sljedćeg sadržaja: 'U članku objavljenom 20. siječnja 1853. godine, u kojemu donosimo priču Solomona Northupa, čiji su memoari '12 godina ropstva' 160 godina kasnije ekranizirani u filmu koji je na 86. dodjeli Akademijinih nagrada u nedjelju osvojio Oscara za najbolji film, krivo je napisano njegovo prezime. Pisalo je Northrop, a i u naslovu se pojavljuje ista greška. Pogreške su na vidjelo izašle u ponedjeljak nakon što je na njih ukazao jedan korisnik Twittera, objavivši poveznicu na arhivu The Timesa. (Bez obzira na greške, The Times smatra da je članak dosad najpotpunija i najautentičnija priča o Northupu.)'

'12 godina ropstva' je, osim za najbolji film, Oscare odnio u još dvjema kategorijama. Lupita Nyong'o je nagrađena za najbolju sporednu ulogu, dok je John Ridley nagrađen za najbolji scenarij.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:22