USPJEŠNI MILIJARDER?

NEW YORK TIMES OBJAVIO DOKUMENTE POREZNE UPRAVE Pokazuju da su tvrtke Donalda Trumpa izgubile više od milijardu dolara u deset godina

Donald Trump
 Carlos Barria / REUTERS

Tvrtke američkog predsjednika Donalda Trumpa prijavile su gubitke od 1,17 milijardi dolara od 1985. do 1994. godine, izvijestio je u utorak The New York Times navodeći informacije iz poreznih dokumenata iz tih godina, piše CNN.

Prema informacijama iz dokumenata porezne u razdoblju od 10 godina kojima raspolaže NY Times, proizlazi da je Trump iz godine u godinu gubio više novca od bilo kojeg drugog pojedinog američkog poreznog obveznika.

Podsjetimo, Trump se prilikom kandidature za predsjednika označavao uspješnim milijarderom naglašavajući svoje financijske uspjehe, ali je pritom unatoč pritiscima kongresa uvijek nepokolebljivo odbijao javno objaviti svoju poreznu karticu.

Tajnik trezora Steven Mnuchin u ponedjeljak je službeno odbio zahtjev glavnog poreznog ureda Zastupničkog doma Sjedinjenih Američkih Država za posljednjih šest godina Trumpovih poreznih prijava koje nisu obuhvaćene dokumentima koje je u utorak objavio New York Times.

Poslovni gubici Trumpovih poduzeća u 1990. i 1991. godini iznosili su više od 250 milijuna dolara u svakoj pojedinačno, što je dvostruko više od gubitaka najbližih poreznih obveznika u tim godinama, piše NY Times, te da je zapravo izgubio toliko novca da je osam od deset godina izbjegavao plaćati porez na dohodak, piše Times.

Novine su ranije pisale o tome kako je Trump 1990-ih godina pomagao roditeljima u izbjegavanju plaćanja poreza, uključujući i “slučajeve izravne prijevare” te kako su im on i njegova braća i sestre pomagali sakriti milijune u darovima u “lažnoj korporaciji”.

Donald trump je već s tri godine bio milijunaš kad je iz očevog carstva nekretnina dobio 413 milijuna dolara (u današnjoj vrijednosti valute), piše NY Times.

Times nije dobio konkretne Trumpove porezne prijave, ali je netko tko je imao zakonski pristup povratnicima dao novinama informacije o njihovom sadržaju.

The Times je zatim usporedio informacije s povjerljivom poreznom i financijskom evidencijom obitelji Trump s podacima u javnoj bazi podataka IRS-a gdje nema podataka o identitetu, te s drugim javno dostupnim dokumentima.

Prije nekoliko tjedana, visoki dužnosnik Bijele kuće izjavio je za Times - "Predsjednik je dobio veliku amortizaciju i poreznu zaštitu zbog velikih građevinskih radova i subvencioniranog razvoja. Zato se predsjednik uvijek podsmjehivao poreznom sustavu i govorio kako treba promijeniti porezne zakone. Možete zaraditi velike prihode i ne morate plaćati veliki iznos poreza.”

U subotu je Charles Harder, odvjetnik predsjednika, izjavio za Times da su porezne informacije koje imaju te novine bile očito netočne kao i njihovo pisanje o predsjednikovim poreznim prijavama i poslovima od prije 30 godina, koje je također netočno.

U utorak je Harder izjavio kako su i transkripti IRS-a, osobito prije početka elektroničnog podnošenja notorno netočni, te da ne pružaju razumnu i točnu sliku o povratu bilo kojeg poreznog obveznika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:01