‘KALIFAT‘

New York Times povukao hit seriju o ISIS-u nakon što se ispostavilo da im je sugovornik lagao

Izvršni urednik NYT-a Dean Baquet rekao da nije riječ o greški jednog novinara, već da misli da je riječ o institucionalnoj greški
 Johannes EISELE/AFP

Ugledni New York Times (NYT) vratio je nagradu Peabody koju je dobio za svoj podcast "Kalifat", a novinarsko društvo The Overseas Press Club povuklo je nagradu Lowell Thomas koja je dodijeljena podcastu jer istraga otkrila diskrepancije u sadržaju "Kalifata", piše BBC.

Istraga koju je proveo sam NYT trajala je dva mjeseca i novine su došle do zaključka da podcast ne ispunjava uredničke standarde lista.

Shehroze Chaudhry, jedan od središnjih aktera podcasta koji je u formi serije emitiran 2018. godine, tvrdio je da je otputovao u Siriju te da se tamo pridružio tzv. Islamskoj državi (IS).

NYT je u petak otkrio da postoji "povijest proturječnosti" o njegovom članstvu u IS-u te shodno tome vratio nagradu Peabody, a poništena je odluka da im se dodijeli nagrada Lowell Thomas.

Izvršni urednik NYT-a Dean Baquet u petak je rekao da nije riječ o greški jednog novinara, već da misli da je riječ o institucionalnoj greški. Ustvrdio je da su se u uredništvu svi 'zaljubili u priču' pa nisu s dovoljnom pažnjom sagledavali sve nelogičnosti.

Voditeljica podcasta Rukmini Callimachi, četverostruka finalistica dodjele nagrade Pulitzer i dosadašnja izvjestiteljica specijalizirana za terorizam, sada radi na drugim temama.

"Ponosna sam na priče koje sam ispričala o IS-u. No, budući da kao novinari od svojih izvora tražimo transparentnost, isto trebamo tražiti od sebe. Srce me boli zbog toga što sam iznevjerila kolege u redakciji. Uhvatila sam protagonista podcasta u laži i o tome sam pisala. No, nisam zapazila sve laži koje nam je rekao, a trebala sam. Ispričavam se svim slušateljima i obvezujem se da ću u budućnosti raditi temeljitije provjere", napisala je Callimachi na Twitteru.

Revizija "Kalifata" započeta je nakon što se je rođeni Pakistanac Chaudhry uhićen u Kanadi te optužen za lažiranje terorističke aktivnosti.

Kanadska televizija CBC emitirala je 2017. godine izvještaj u kojem je Chaudhry, koji je tijekom članstva u IS-u koristio ime Abu Huzaifa al-Kanadi, opisao kako je u sklopu svojih dužnosti bičevao jednog muškarca te ustvrdio da nikoga nije ubio.

Međutim, Chaudhry je u "Kalifatu" rekao da je ubijao ljude dok je bio član IS-a. NYT tijekom revizije sadržaja podcasta nije pronašao dokaze koji bi potvrdili Chaudhryjeve tvrdnje.

Kanadski i američki dužnosnici poprilično su sigurni da je Chaudhry izmislio svoje članstvo u IS-u kako bi, barem u svojoj glavi, pobjegao od svakodnevice u predgrađu kanadskog grada Toronta.

Chaudhry nije komentirao optužbe koje mu se stavljaju na teret, a njegov je odvjetnik rekao da će pokušati osporiti optužnicu za lažiranje terorističke aktivnosti.

Ako se ispostavi da je svjesno lažirao svoj teroristički put, Chaudhry bi mogao biti kažnjen zatvorskom kaznom od najviše pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:04