Report Gojka Drljače

New York uveo obavezno cijepljenje, čak i za djecu stariju od 5 ako se žele igrati u zatvorenom prostoru

‘Imamo omikron kao novi faktor. Stiže hladnije vrijeme, što će doista stvoriti dodatne izazove s delta varijantnom‘

Prizor s ulica New York Cityja

 Ed Jones/AFP

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio uvodi obavezno cijepljenje za sve osim za djecu mlađu od 5 godina. To de facto proizlazi iz naloga za cijepljenje svih zaposlenih u privatnom sektoru u New Yorku. Prema pojašnjenjima Davea Chokshia, šefa komisije za zdravstvo New Yorka, obveza cijepljenja obuhvatit će oko 184 tisuće biznisa u gradu gdje zaposlenici osobno dolaze na posao. Uz to, u New Yorku se traži i cijepljenje djece 5-11 godina, ako žele sudjelovati u nekoj vrsti zabave, fitnessa ili objeda u zatvorenim prostorima. Cijepljenje djece u dobi 5-11 godina tek je nedavno dobilo zeleno svjetlo regulatora.

"Imamo omikron kao novi faktor. Stiže hladnije vrijeme, što će doista stvoriti dodatne izazove s delta varijantnom. Kreću i blagdanska okupljanja… Mi u New Yorku odlučili smo stoga na preventivni udar kako bi učinili nešto dojmljivo za zaustavljanje daljnjeg rasta covida", rekao je de Blasio za MSNBC. On je uvjeren da će obavezno cijepljenje izdržati sve pravne izazove. Za razliku od gradonačelnika, niz poslovnih lidera kao i stručnjaka za radno pravo javno je izašlo s tezom da će ovako postavljeni sustav obaveznog cijepljenja biti pravno osporen. Dio analitičara upozorava kako će inzistiranje na cijepljenju djece 5-11 godina izazvati dosta otpora te je stoga kontraproduktivna epidemiološka mjera.

Do sada je u Sjedinjenim državama pristup obaveznom cijepljenju bio selektivan. Prvo je institucija zadužena za sigurnost na radu i zdravlje (OSHA) objavila obvezu kompanija sa 100 i više zaposlenika da imaju cijepljene zaposlenike ili osiguravaju testiranje na tjednoj bazi, pri čemu necijepljeni moraju nositi maske na radnom mjestu. Ovim pravilom obuhvaćeno je 84 milijuna Amerikanaca. Uz to, je propisano da se svih 17 milijuna radnika u 76.000 zdravstvenih ustanova, uključivši bolnice i domove za skrb, moraju cijepiti.

De Blasio uvodi obavezno cijepljenje neposredno prije dolaska novog gradonačelnika Erica Adamsa 1. siječnja 2022. godine.

Brif:

1 Govoreći na World Petrolemu Congressu u Houstonu glavni izvršni direktor Saudi Aramcoa Amin Nasser pozvao je nastavak investiranja u fosilna goriva jer bi prekid tih ulaganja zbog smanjenja emisije štetnih plinova mogao dovesti do inflacijske spirale i socijalnih nemira.

2 Investicijska legenda i desna ruka Warrena Buffetta u Berkshire Hathawayu, Charlie Munger (97), komentirajući današnju investicijsku atmosferu rekao je kako smatra da je ova era luđa od dot-com ere. A što se tiče kriptovaluta poručio je kako ih nikada neće kupiti te kako bi volio da nikada nisu izumljene.

3 Dionice medijske kuće BuzzFeed počele su se javno trgovati u ponedjeljak te su odmah u prvom danu trgovine doživjele pad od 11 posto. Zaposlenici koji su vlasnici opcija na kupovinu dionica BuzzFeeda prigovaraju kako im je previše komplicirano brzo pretvarati opcije u dionice. Što prije žele se riješiti dionica kompanije za koju rade.

Preporuke dnevnog štiva:

Thread Michaela Pettisa: Lokalne vlasti u Kini preko posebnih pravnih entiteta zadužuju se kod banaka i kupuju ogromne količine zemlje.

Zvi Mowshowitz sumirao sve što smo do sada doznali o omikronu.

ZeroHedge: O manipulacijama i rizicima na tržištu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:46