'OSLOBODITE ASSANGEA'

Nezadovoljni načinom na koji London rješava slučaj: Anonimusi napali web stranicu britanske vlade

WikiLeaks founder Julian Assange (C) arrives at London's High Court on November 2, 2011. Julian Assange finds out on Wednesday whether he will be forced to leave Britain in order to face questioning over rape allegations in Sweden. The High Court in London is set to announce at 0945 GMT whether the 40-year-old Australian, whose whistleblowing website has enraged governments around the world, should be extradited following his arrest in December. AFP PHOTO / LEON NEAL
 AFP

LONDON - Hakerska skupina Anonymous u utorak je preuzela odgovornost za napade na internetsku stranicu britanske vlade, kao odmazdu za način na koji London rješava slučaj osnivača Wikileaksa Juliana Assangea koji već dva mjeseca boravi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu.

Skupina Anonymous je na twitteru preuzela odgovornost za cyber napade u sklopu operacije "Oslobodite Assangea".

Britansko ministarstvo pravosuđa je u utorak priznalo prekide na svojoj stranici. Poduzete su mjere kako bi stranica funkcionirala, ali posjetitelji nisu imali stalan pristup, dodalo je ministarstvo, preciziravši da stranica ne sadrži nikakav osjetljiv podatak.

Službe britanskog premijera Davida Camerona su navele da su "propali" napadi na stranicu Downing Streeta.

Australac Assange (41), čija je mrežna stranica WikiLeaks 2010. objavila 250.000 povjerljivih američkih diplomatskih dopisa stvorivši velike neugodnosti SAD-u i drugim zemljama, suočen je s mogućnošću britanskog izručenja Švedskoj u kojoj ga terete za seksualne prijestupe, što on poriče.

Ekvadorski predsjednik Rafael Correa je naznačio da bi Assange mogao surađivati sa Švedskom, ako se daju jamstva da neće biti izručen u treću zemlju. Pritom se misli na SAD gdje bi, u slučaju izručenja, mogao biti suočen s kaznenim progonom, pa čak i smrtnom kaznom, kako tvrde njegovi pristaše.

Ekvador je Assangeu 16. kolovoza dao politički azil, ali London mu odbija dopustiti slobodan prolaz preko Velike Britanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:23