IZAZVAO ZGRAŽANJE

Nezahvalnom penjaču šerpa spasio život, a on zahvaljuje - sponzorima?! ‘Ti si sramota...‘

‘Zašto je tako prokleto teško zahvaliti onome tko ti je pomogao?‘, poručili smu mu ljutiti penjači

Ravichandran Tharumalingam

 Instagram

Penjač iz Malezije koji je spašen s Mount Everesta izazvao je pravo zgražanje javnosti nakon što je zahvalio svojim sponzorima, ali ne i šerpi koji mu je spasio život, piše Telegraph.

Gelje Sherpa nosio je Ravichandrana Tharumalingama čak šest sati u ‘vrlo rijetkoj‘ akciji spašavanja s velike visine nakon što ga je spazio kako visi na užetu i trese se od ekstremne hladnoće u području zvanom ‘mrtva zona‘.

‘Danas sam živ jer sam imao najbolje i najangažiranije partnere - 14. Peals Expedition Co and Global Rescue Ins.‘, napisao je penjač na Instagramu. ‘Everest je prijašnjih godina, posebno 2022., bio dobar, no 2023. je uzeo mnogo života.‘

‘Baci svoju putovnicu‘

To što je Tharumalingam u svojoj zahvali izostavio požrtvovnog šerpu, izazvalo je bijes u penjačkoj zajednici u kojoj su napori lokalnih vodiča i nosača često zanemareni.

Jedan je napisao: ‘Trebao bi se sramiti. Ti si sramota za zemlju. Baci svoju putovnicu. Zašto je tako prokleto teško zahvaliti onome tko ti je pomogao?‘

18. svibnja šerpa je vodio kineskog klijenta na vrh Everesta kad su uočili Tharumalingama u nevolji.

Temperature ondje mogu pasti na 30 Celzijevih stupnjeva ispod nule, a razina kisika je tako niska da penjači mogu izdržati tek nekoliko minuta bez pomoći aparata za disanje.

Govoreći za CNN šerpa Gelje je rekao da Tharumalingam nije imao ništa i da ga je čekala sigurna smrt.

‘Nitko mu nije pomagao. Nije imao prijatelja, niti kisika, s njime nije bio ni šerpa, ni vodič, pa je bio u doista opasnoj situaciji.‘

Čudesno spašavanje

Gelje je penjača s područja tzv. ‘Balkona‘ spuštao 500 metara za što mu je trebalo šest sati. Tek tada im se pridružio još jedan šerpa Nima Tahi.

‘Zamotali smo penjača u podlogu za spavanje i vukli ga kroz snijeg ili ga naizmjence nosili sve do Kampa III‘, rekao je.

image

Gelje Sherpa

Prakash Mathema/Afp/Profimedia/Prakash Mathema/afp/profimedia

Tada ga je helikopter spustio do baznog kampa u Bigyan Koirali, a čitav je pothvat dužnosnik u ministarstvu turizma nazvao ‘vrlo rijetkom operacijom‘.

‘Skoro je nemoguće spasiti penjača s te visine‘, rekao je Reutersu.

Ove je godine na Everestu poginulo 12 ljudi, što je najveći broj u posljednjih deset godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:18