TIJELOKRADICA

Nezapamćeni incident u Moskvi: Mrtav pijan pokušao provaliti u Lenjinov mauzolej i ukrasti tijelo!

Pijani muškarac pokušao je u Moskvi provaliti u grobnicu sovjetskog vođe Vladimira Ljiča Lenjina na Crvenom trgu

Mauzolej Vladimira Iljiča Lenjina

 Dimitar Dilkoff/AFP

Pijani muškarac koji se bavi sklapanjem namještaja pokušao je provaliti u mauzolej Vladimira Iljiča Lenjina na Crvenom trgu i ukrasti tijelo utemeljitelja Sovjetskog Saveza, ali je umjesto toga uhićen, izvijestila je moskovska policija novinarima u ponedjeljak.

U policiji kažu da je muškarac, čije ime nije objavljeno, kružio oko mauzoleja u nedjelju navečer i pokušao otvoriti vrata malo poslije ponoći. Ponašao se čudno, govorio je nešto o "buđenju" Lenjina i djelovao je alkoholizirano, pa je pozvana hitna pomoć, prenosi Russia Today.

Odgovarajući na pitanja policije, osumnjičenik je priznao svoju namjeru da ukrade Lenjinovo tijelo iz grobnice, ali nije mogao objasniti zašto. Upućen je na psihijatrijsko vještačenje.

Muškarac je "prošetao Crvenim trgom i pokušao provaliti kroz ulaz, ali je priveden", objavila je Federalna služba zaštite (FSO), koja je zadužena za čuvanje Kremlja, u izjavi o incidentu. FSO je također potvrdio da je osumnjičeni bio u "stanju alkoholiziranosti".

Mauzolej je izgrađen 1930. uz zidove Kremlja prema Crvenom trgu kako bi se javno izložili balzamirani Lenjinovi ostaci.

Rođen kao Vladimir Iljič Uljanov, komunistički revolucionar koji je utemeljio Sovjetski Savez umro je 1924. godine.

Lenjinova grobnica glavna je turistička destinacija u Moskvi i dodana je na UNESCO-ov popis svjetske baštine 1990. godine. Posljednjih je godina sve više poziva da se mauzolej zatvori, a predvodi ih Ruska pravoslavna crkva.

Anketa iz 2020. godine pokazala je da je 40 posto Rusa za pokapanje Lenjina na drugom mjestu, dok je samo 22 posto zadovoljno lokacijom na Crvenom trgu.

Od 2021. Kremlj nema planova premjestiti Lenjinovo tijelo te su poručili da postoje važnija pitanja s kojima se ruska vlada mora pozabaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:55