POSLODAVCI OČAJNI

Nezaposleni u Njemačkoj imaju više primanja od zaposlenih? ‘Dao mi je otkaz, kaže da mu se više ne isplati raditi‘

Mnogi poslodavci strahuju kako će Njemačka postati društvo u kojem neki ‘odmaraju, a drugi radeći to plaćaju‘
 1abilder/Alamy/Alamy/Profimedia

Radnik jedne prijevozničke tvrtke u Njemačkoj je dao otkaz jer smatra kako mu se "ne isplati raditi uz primanje građanskog dohotka", piše Fenix Magazin. Kako je medijima otkrio šef tvrtke Horst Kottmeyer, njegov, sad već bivši radnik, smatra kako mu je isplativije primati tzv. Bürgergeld i raditi “na crno”.

– Radnik je u srednjim tridesetima, i rekao je kako bi mogao zarađivati više ako radi na crno i živi od državne pomoći, odnosno Bürgergelda - rekao je Kottmeyer u razgovoru za njemački Bild.

Bivši zaposlenik u tvrtki je bio devet mjeseci i kao skladištar zarađivao 14 eura po satu, a prema Kottmeyeru, to je početna plaća u njegovoj tvrtki. Korisnicima Bürgergelda, pak, mjesečno se isplaćuje 502 eura, a uz to im se plaćaju troškovi stanarine i grijanja.

Kottmeyer, koji je treća generacija na čelu tvrtke i trenutačno zapošljava 350 ljudi, strahuje kako bi se njegovom bivšem radniku mogle pridružiti i druge kolege.

– Još nema naznaka da bi radnici mogli učiniti isto što i moj bivši radnik, ali opasnost od toga postoji. Ljudi misle kako im se ne isplati raditi, ako oni koji primaju pomoć uz rad na crno imaju više primanja nego oni koji su zaposleni - rekao je Horst Kottmeyer.

Sljedeće godine će stopa građanskog dohotka porasti na 563 eura mjesečno, mnogi poslodavci strahuju kako će Njemačka postati društvo u kojem neki “odmaraju, a drugi radeći to plaćaju”.

Što je to Bürgergeld i tko ima pravo na ovu beneficiju!?

U zadnje vrijeme u Njemačkoj se dosta priča o Bürgergeldu odnosno dohotku za građane.

Bürgergeld je oblik socijalne, državne pomoći koji je od 1. siječnja 2023. godine zamijenio prethodnu naknadu za nezaposlene II, poznatu kao Hertz IV. Neki od uvjeta moraju biti ispunjeni kako bih osoba ostvarila ovu beneficiju, a najvažniji od njih jest potreba. Znači, pravo na naknadu ima ona osoba koja vlastitim prihodima ne može osigurati egzistenciju.

Zaposlene osobe, koje imaju vrlo male prihode koji nisu dovoljni za pokrivanje osnovnih životnih troškova kao što su najamnina smještaja, hrana, odjeća i sl. imaju pravo na ovu beneficiju. Također, primatelji naknade za nezaposlene I (isplaćuje Bundesagentur für Arbeit) koji primaju nisku naknadu imaju pravo i na Bürgergeld te mogu istovremeno primati obe beneficije.

Pravo na dohodak imaju, naravno, i radno nesposobne osobe kao i djeca. Radno zapošljivim osobama se smatraju čak i one osobe koje zbog bolesti ili invaliditeta u dogledno vrijeme nisu u stanju raditi najmanje tri sata dnevno u normalnim uvjetima općeg tržišta rada.

Osoba koja podnosi zahtjev za beneficiju mora imati boravište u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:56