IZVJEŠĆE ZA OŽUJAK

Nezaposlenost u EU i eurozoni blago je smanjena, u Hrvatskoj je ostala nepromijenjena

Najvišu je stopu nezaposlenosti u ožujku prema podacima kojima je Eurostat raspolagao bilježila Španjolska
 Davor Pongracic/Cropix

Nezaposlenost u Europskoj uniji i eurozoni blago je smanjena u ožujku dok je u Hrvatskoj ostala nepromijenjena, zadržavši se ispod europskog prosjeka, pokazalo je u petak izvješće europskog statističkog ureda.

U ožujku je stopa nezaposlenosti u EU, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), pala na 7,3 posto, s revidiranih 7,4 posto u prethodnom mjesecu.

Blago je pala i u eurozoni, s revidiranih 8,2 posto u veljači na 8,1 posto u ožujku.

U prošlogodišnjem ožujku iznosila je 6,4 posto u EU i 7,1 posto u zoni primjene zajedničke europske valute.

Ukupno je u EU u ožujku bez posla bilo 15,52 milijuna građana, od čega njih 13,166 milijuna u eurozoni.

U odnosu na veljaču njihov je broj u EU smanjen za 237 tisuća, te za 209 tisuća u eurozoni. U usporedbi s prošlogodišnjim ožujkom veći je 2,019 milijuna u Uniji i za 1,614 milijuna u eurozoni.

Najteže i dalje u Španjolskoj

Najvišu je stopu nezaposlenosti u ožujku prema podacima kojima je Eurostat raspolagao bilježila Španjolska, od 15,3 posto. Slijedi Italija s 10,1 posto, a blizu je dvoznamenkaste stope i Švedska s 9,1 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u ožujku iznosila 7,1 posto i bila je nepromijenjena u odnosu na revidirani podatak za veljaču.

Bez posla je u Hrvatskoj u ožujku prema Eurostatovim podacima bilo 126 tisuća građana, za tisuću više nego u veljači. U odnosu na prošlogodišnji ožujak njihov je broj veći za 11 tisuća.

Najnižu stopu nezaposlenosti bilježile su u prošlom mjesecu Poljska i Češka, od 3,1 odnosno 3,2 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Finsku i Grčku.

Smanjena nezaposlenost mladih

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti u EU kliznula je u ožujku za 17,1 posto, sa 17,2 posto u prethodnom mjesecu.

Isti je pad zabilježen i u eurozoni, gdje se spustila na 17,2 posto.

U usporedbi s veljačom broj nezaposlenih mladih smanjen je za 14 tisuća u EU i za 17 tisuća u eurozoni. U usporedbi s lanjskim ožujkom veći je za 319 tisuća u EU i za 208 tisuća u eurozoni.

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najvišu je stopu nezaposlenosti mladih bilježila Španjolska, od 37,7 posto. Slijedi Italija s 33,0 posto.

Hrvatska nije obavezna dostavljati mjesečne podatke, a u prvom je tromjesečju stopa nezaposlenosti u dobnoj skupini do 25 godina iznosila 20,5 posto i manja je za pola postotnog boda nego u posljednja tri mjeseca 2020.

Bez posla je u Hrvatskoj prema Eurostatovim podacima u prvom tromjesečju bilo 29 tisuća mladih, za tisuću manje nego u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju. U usporedbi s prvim prošlogodišnjim tromjesečjem njihov je broj veći za pet tisuća.

Najnižu je stopu nezaposlenosti mladih u ožujku bilježila Njemačka gdje je iznosila šest posto. Jednoznamenkastu stopu bilježile su i Nizozemska i Austrija, od 8,9 odnosno 9,5 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2022 10:14