MISTERIJ TRAJE

Nezavisni istražitelji: ‘Otkrili smo tko je Zodijak ubojica‘; Policija: ‘Ma, nema šanse!‘

Skupina Case Breakers kažu da novi fizički i forenzički dokazi povezuju čovjeka po imenu Gary Francis Poste sa zloglasnim ubojstvima
Policijski crtež Zodijak ubojice
 Tns/Ddp Usa/Profimedia

Policijski dužnosnici u Kaliforniji rekli su da čovjek kojega su privatni istražitelji identificirali kao takozvanog 'Zodijak ubojicu' trenutno nije osumnjičen u ovom slučaju, piše BBC.

Serijski ubojica tog nadimka ubio je 1960-ih godina najmanje pet osoba, terorizirajući područje zaljeva San Francisca, no nikada nije identificiran.

U srijedu su tzv. Case Breakers - skupina stručnjaka za nikad razriješene slučajeve - muškarca koji je preminuo 2018. godine proglasili upravo tim serijskim ubojicom.

No, FBI i lokalna policija odbacili su optužbe.

Policija i novinari svake godine dobivaju stotine dojava o mogućim osumnjičenicima u toj desetljećima staroj misteriji.

Skupina Case Breakers - odnosno tim od preko 40 volontera iz policijskih, vojnih, pravnih i akademskih krugova - kažu da novi fizički i forenzički dokazi povezuju čovjeka po imenu Gary Francis Poste sa zloglasnim ubojstvima.

Case Breakers, koji se mogu pohvaliti da su na svojoj web stranici objavili svježe tragove o nekoliko značajnih slučajeva, sumnjiče Postea za smrt tinejdžerice ubijene stotine kilometara dalje, što je slučaj koji nikada nije povezan sa Zodijakom.

Naglašavaju fizičku sličnost između Postea i policijskog crteža Zodijaka iz 1969., a kao nepobitni dokaz da se radi o istom čovjeku navode isti ožiljak na čelu.

Case Breakersi također kažu da dešifrirana slova Zodijaka, sadrže anagrame Posteova imena.

U svom priopćenju za javnost izdanom u srijedu, skupina je rekla je da je 'prijavila očevice, podastrijela sudu njihove izjave i osigurala mnoštvo Posteovih slika prikupljenih tijekom desetogodišnjeg istraživanja', kako bi potkrijepila svoje tvrdnje.

No, policija i istražitelji nisu se s njima složili.

Lokalna policija u San Franciscu i Riversideu također je odbacila dokaze Case Breakers grupe.

Posljednji veliki napredak u slučaju Zodijak dogodio se krajem prošle godine, kada je FBI potvrdio da su nezavisni istražitelji dešifrirali jednu od nekoliko poruka poslanih novinama tijekom serije ubojstava.

Dešifrirana poruka, poslana u redakciju San Francisco Chronicle, nije pružila nove dokaze o identitetu ubojice, ali je sadržavala sljedeće: 'Nadam se da se zabavljate pokušavajući me uhvatiti.'

David Oranchak, web dizajner iz Virginije koji je pomogao u dešifriranju poruke, rekao je u srijedu za Chronicle da je 'malo vjerojatno' da je ubojica u poruku sakrio svoje ime kao anagram.

Zodijak ubojica stekao je slavu svojim pismima poslanim u novine i policiju, u kojima je tvrdio da je ubio čak 37 ljudi. Istražitelji su radili na razrješenju ubojstava ukupno sedam žrtava.

Inače, ta su ubojstva inspirirala dva filma - Zodijak iz 2007., s Robertom Downeyjem Jr. i Jakeom Gyllenhaalom, te Prljavi Harry iz 1971. s Clintom Eastwoodom koji tumači ulogu detektiva iz San Francisca.

Pogledajte isječak iz filma Zodijak iz 2007.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 16:04