‘KASNI TOUCHDOWN‘

Nezgoda zrakoplova hrvatskog avioprijevoznika u Belgiji: Avion izletio s piste, završio na travi

U nezgodi nije bilo ozlijeđenih, a belgijske zrakoplovne vlasti pokrenule su istragu
Nezgoda zrakoplova hrvatskog avioprijevoznika
 The Mic High Club Aviation Podcast

Zrakoplov hrvatskog avioprijevoznika JungSky tipa Cessna 525A CitationJet CJ2 (reg. oznake 9A-JSC) imao je nezgodu prilikom slijetanja u Zračnu luku Antwerpen u Belgiji.

Kako piše portal Croatian Aviation, avion JungSkya, privatne hrvatske aviokompanije sa sjedištem u Zagrebu, u subotu navečer je na letu iz Napulja za Antwerpen u Belgiji imao nezgodu prilikom slijetanja u spomenutu belgijsku zračnu luku.

Zrakoplov se nije zaustavio na uzletno-sletnoj stazi, već na travnatoj površini iza kraja piste. Nezgoda se dogodila u 20 sati i 57 minuta po lokalnom vremenu, a ozlijeđenih nema. Kao razlog se spominje kasni "touchdown".

Fotografije iz Zračne luke u Antwerpenu ustupio nam je The Mic High Club Aviation Podcast.

Belgijska agencija za civilno zrakoplovstvo pokrenula je istragu. Svi najavljeni letovi prema zračnoj luci u Antwerpenu u subotu navečer su nakon spomenutog incidenta preusmjereni u Zračnu luku Maastricht.

Flotu kompanije osnovane 2009. godine čine dva Cessna 525A CJ2 mlažnjaka kojima prometuju na destinacije diljem Europe i sjeverne Afrike, a godišnje odrade više od 1200 letova i to na više od 200 različitih zračnih luka u 40-ak različitih zemalja. Letove obavlja dvočlana posada, kapetan posade i kopilot. Zrakoplovna baza kao i sjedište kompanije su u Zagrebu.

Vlasnik JungSkyja: Avion je sad u hangaru, najbitnije da nema ozlijeđenih

- U zrakoplovu je uz dvočlanu posadu bio jedan putnik, a niti putnik niti posada nisu ozlijeđeni - stoji u priopćenju aviokompanije.

- Pri slijetanju je avion produžio još nekakvih 30-ak metara iza piste. Ono što je u cijeloj priči najbitnije je da apsolutno nitko u tom incidentu nije ozlijeđen. Avion je nakon toga izvučen s travnate površine gdje je sletio. Kotačima je upao u zemlju. Otegljen je u hangar gdje se sad trenutno radi na dijagnozi da vidimo kolika je šteta. Na prvi pogled izgleda da šteta nije prevelika, zato što je avion najnormalnije izvučen i otegljen pomoću traktora za vuču. Nije bilo nekih većih oštećenja u smislu da avion više neće moći voziti. Sve je prošlo bez, hvala bogu bilo kakvih ozljeda i bilo čega težega, to je najbitnije - rekao je za 24 sata Krešimir Jung, vlasnik aviokompanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:42