SITUACIJA NA TERENU

Ni Jordan ni Egipat neće prihvatiti nove palestinske izbjeglice: ‘To je crvena linija‘

Sukob između palestinske ekstremističke organizacije Hamas i Izraela ne smije se voditi preko tuđih leđa, naglasio je jordanski kralj

Nakon neviđenih napada Hamasa na Izrael 7. listopada i uzvratnog izraelskog bombardiranja Gaze kojom vlada Hamas, gotovo milijun od 2,3 milijuna stanovnika Gaze premjestilo se prema Egiptu

 Mahmud Hams/Afp

Jordan neće prihvatiti nove palestinske izbjeglice, rekao je u utorak kralj Abdulah II. nakon sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholz u Berlinu i naglasio da nove izbjeglice neće prihvatiti ni Egipat i da je to "crvena crta".

"Neće biti novih izbjeglica u Jordanu, niti u Egiptu", rekao je jordanski kralj i dodao da može govoriti uime susjednih zemalja o tom pitanju, prenosi agencija dpa.

"To je crvena linija, jer mislim da je takav plan nekih koji žele stvoriti de facto takvu situaciju na terenu", rekao je prema agenciji Reuters.

Sukob između palestinske ekstremističke organizacije Hamas i Izraela ne smije se voditi preko tuđih leđa, naglasio je jordanski kralj.

Nakon neviđenih napada Hamasa na Izrael 7. listopada i uzvratnog izraelskog bombardiranja Gaze kojom vlada Hamas, gotovo milijun od 2,3 milijuna stanovnika Gaze premjestilo se prema Egiptu poslušavši poziv Izraela da se sklone kako bi on mogao izvesti operaciju čišćenja boraca Hamasa.

Jordanski kralj naglasio je važnost dopreme humanitarne pomoći za stanovništvo Gaze.

Humanitarno stanje mora se riješiti u samoj Gazi i na Zapadnoj obali, rekao je.

Civili moraju biti zaštićeni u sukobu, bez obzira na njihovu vjeru i nacionalnost, naglasio je Abdulah II.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 06:56