PRIČA BEZ KRAJA

Ni operacija 'Top kill' nije uspjela zaustaviti istjecanje nafte u Meksički zaljev

Brod koji je upumpavao mulj u bušotinu ostao je bez 'sirovine' te se čeka drugi kako bi se operacija nastavila. Procjenjuje se kako dnevno iscuri oko 19.000 barela nafte
 AP

WASHINGTON - Posljedni pokušaj da se operacijom 'top kill' zatvori bušotina Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu ipak nije uspio zaustaviti istjecanje nafte u more, objavila je u četvrtak u poslijepodnevnim satima prema lokalnom vremenu kompanija British Petroleum odgovorna za ekološku katastrofu na tom području.

Iako su američki mediji objavili kako je 'top kill', proces upumpavanja velikih količina mulja u bušotinu, uspješan te da jest zaustavljeno istjecanje nafte i plina, BP je kasnije istog dana privremeno obustavio operaciju. Naime, brod koji taloži mulj ostao je bez 'sirovine' te će se akcija zatvaranja bušotine nastaviti kada pristigne novi brod.

- BP je u srijedu u dva navrata počeo s upumpavanjem mulja u bušotinu, no istjecanje nafte nije zaustavljeno - izjavio je glavni operativni dužnosnik BP-a Doug Suttles.

Dodao je kako će se uz mulj u bušotinu stavljati i komadići gume ne bi li se začepila rupa koja ispušta naftu.

Prema posljednjim izračunima američkog Instituta za geološka istraživanja svakodnevno iz bušotine Deepwater Horizon istječe između 12.000 i 19.000 barela nafte, a ne 5,000 barela kako su do sada tvrdili BP i savezna vlada.

Uzevši to u obzir do sada je u Meksički zaljev isteklo između 77 i 122 tisuće tona nafte čime je to postala najveća naftna ekološka katastrofa u SAD-u. Podsjetimo, potonuće tankera Exxon Valdez 1989. kod Aljaske u more je izbacilo 50 tisuća tona nafte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:06