RAZDOR U SRCU KONTINENTA

Ni Putin ne bi rekao bolje, Rusija u Italiji ima novog saveznika? ‘Europa na koljenima, a Kremlj pobjeđuje‘

‘Kada slušam Salvinija, kao da slušam moskovsku propagandu‘, poručuje čelnik talijanskih Demokrata

Lider talijanske Sjeverne lige i Giorgia Meloni, predsjednica stranke Fratelli d‘Italia

 Manuel Dorati/Controluce Via Afp

Matteo Salvini, lider talijanske desničarske Lige, u nedjelju je uputio apel za ukidanje sankcija Rusiji jer zbog njih pate europski građani, suočeni sa sve većim cijenama energenata.

- Prošlo je nekoliko mjeseci i ljudi sada plaćaju dva, tri ili čak četiri puta veće račune. Rat se nastavlja, a Rusija puni blagajnu našim novcem - kazao je. Dan ranije je tvitao da su "oni koji su sankcionirani pobjednici, a oni koji su uveli sankcije - na koljenima".

Kako piše Telegraph, porast cijena energenata izazvao je ekonomski kolaps u zemljama Europske unije koje su do rata bile ovisne o ruskim energentima. Salvini, za kojeg se vjeruje da će ući u vladu desne koalicije nakon predstojećih izbora, svoju je zabrinutost izrazio na ekonomskom forumu u Cernobbiu na sjeveru zemlje.

- Trebamo europski štit, trebamo zaštitu naših obitelji i poduzetnika, baš kao što smo takav štit napravili i u vrijeme pandemije. Ako želimo nastaviti sa sankcijama kako bi zaštitili Ukrajinu, to je u redu, ali ne bih volio vidjeti situaciju u kojoj, umjesto da nekoga sankcioniramo, štetimo sebi samima. Očigledno je da je netko u Europi loše računao. Od ključne je važnosti izmijeniti europsku strategiju kako bi se zaštitila radna mjesta u Italiji i ostalim zemljama - kazao je Salvini.

Čelnik Demokratske stranke Enrico Letta na to je uzvratio kako "Ni Putin ne bi rekao bolje".

Poručio je kako se radi o neodgovornim tvrdnjama koje mogu "izazvati veliku štetu za Italiju, njenu pouzdanost i europsku ulogu".

- Kada slušam Salvinija, kao da slušam Putinovu propagandu - rekao je.

Veze Salvinija i Moskve već neko vrijeme izazivajuz abrinutost u dijelu talijanske javnosti, naročito od početka invazije na Ukrajinu. No, desničarska kandidatkinja za talijansku premijerku Giorgia Meloni zauzela je jasan stav - podupire Ukrajinu i sankcije Rusiji.

- Ako se Italija odmetne od svojih saveznika za Ukrajinu se ništa neće promijeniti, ali za nas itekako hoće. Ozbiljna država koja štiti svoje interese mora imati kredibilitet - poručila je na forumu.

Nezadovoljstvo je prisutno i u Češkoj, piše Telegraph, gdje su se u nedjelju u Pragu okupili prosvjednici protiv EU i podržavanju Ukrajine.

- Češka treba češku vladu.Sadašnja vlada možda je ukrajinska, možda briselska, ali svakako nije češka - poručila je predsjednica Tricolora Zuzana Majerova Zahradnikova. Na prosvjedu se, izvijestili su mediji, okupilo oko sedamdeset tisuća ljudi.

Prosvjednici su držali transparente s natpisima poput "Ovo nije naš rat", te postere desničarskog premijera Petra Fiale.

Ruski mediji ove su vijesti dočekali s oduševljenjem te ih uvrstili u svoju ratnu propagandu, a priča o prosvjedima u Europi predstavljena je kao glavna vijest. Pobornici sankcija smatraju da su prosvjednici pod utjecajem ruske ratne propagande.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:30