ZERO COVID

Ni Tajvan, čini se, nije uspio: Epidemiološki radikali slavili tamošnju antikorona strategiju, ali zaraza se rasplamsala

Tajvan 253 dana nije zabilježio nijedan slušaj lokalnog prijenosa koronavirusa, no sada broj zaraza na dnevnoj bazi rapidno raste
 Sam Yeh/AFP

Porast broja zaraženih koronavirusom u Tajvanu ponukao je mnoge da se pitaju kako se covid-19 provukao kroz njegovu "neprobojnu" obranu i može li se brzo vratiti životu bez covida, piše The Guardian, list koji je u više navrata objavljivao panegirike tzv. zero-covid strategiji borbe protiv koronavirusa, koja u slučaju da se virus slobodno proširio među populacijom podrazumijeva tvrdi lockdown kojemu se teško može nazrijeti kraj.

Tajvan je 2020. godine bilježio nevjerojatne rezultate kada je riječ o pandemiji - manje od tisuću zaraženih, oko 90 posto zaraženih činile su osobe koje su se nedavno vratile u zemlju, osobe koje su bile u karanteni nisu zarazile nikoga, 12 preminulih i 253 dana bez slučaja lokalne transmisije virusa.

Situacija se okrenula u petak, 14. svibnja 2021., kada je zabilježeno 29 lokalnih zaraza. Dan poslije, lokalnih zaraza je bilo 180, u nedjelju ih je bilo 206, a u ponedjeljak 333. Većina slučajeva evidentirana je na sjeveru države i to u velikim klasterima oko Taipeija i New Taipeija, gdje su punktovi za testiranje zabilježili 10 posto zaraženih na broj testiranih osoba. Oko 91 posto od ukupnog broja slučajeva u Tajvanu evidentirano je u posljednja četiri dana.

Zaraza se Tajvanom počela širiti krajem travnja, a njezino se širenje povezuje s posadama avioprijevoznika China Airlines te hotelom uz zračnu luku Novotel u gradu Taoyuan, koji je bio domaćin posadama zrakoplova koje su tamo odrađivale karantenu i tajvanskih ljubitelja putovanja, koji su se u hotelu našli u sklopu kampanje za promociju turizma Tajvana. Novčano su kažnjeni i avioprijevoznik i hotel.

Prvi slučajevi zaraze koronavirusom zabilježeni su 20. travnja, a radilo se o dva zaražena pilota. Deset dana nakon toga, Središnji epidemiološki upravljački centar (CECC) objavio je da će istražiti "mogući rizik širenja zaraze" među osobljem koje je u hotelu uz Novotel tijekom prethodna dva tjedna odrađivalo karantenu.

Zaraženi su potvrdili strah koji se pojavio nakon odluke tajvanskih vlasti da postupno smanji vrijeme koje posade zrakoplova moraju provesti u karanteni. Ono je sredinom travnja palo na svega tri dana, uz obvezni period samonadzora zdravlja. U trenutku kada je CECC pokrenuo istragu, članovi mnogih posada već su napustili karantenu, a kasnije je utvrđeno da su bili zarazni kada su posjećivali javne prostore i time kršili epidemiološke mjere.

Dr. Chiou Shu-ti, bivša povjerenica za zdravstvo u Taipeiju, rekla je da su se vlasti "igrale s vratom" kada su olabavile epidemiološke mjere i "samodopadno" se odnosile prema testiranju pridošlica u zemlju.

image
Sam Yeh/AFP

Osamnaest zaposlenika avioprijevoznika i hotela te 11 članova njihovih obitelji početkom su svibnja bili pozitivni na testovima na koronavirus. Ubrzo nakon toga, pozitivni na koronu počeli su se pojavljivati u okruzima koji nikako nisu bili povezani sa zračnom lukom i hotelom. U ponedjeljak su slučajevi zaraze koronavirusom evidentirani u devet gradova i okruga, a navodno je riječ o britanskoj inačici virusa, piše The Guardian.

Vlasti su na to odgovorile tako što su ograničile broj osoba na okupljanjima, zatvorile neke poslovne subjekte, javne prostore i škole, reducirale zdravstvene usluge koje se ne tiču suzbijanja covida-19 te uvele strože kontrole na granicama. Tajvance su potaknule da poboljšaju higijenu i izbjegavaju putovanja. No, mjere nisu iste u cijeloj zemlji. Čak ni još strože mjere koje su na snazi u Taipeiju i New Taipeiju nisu ni blizu totalnom lockdownu.

Tajvanski ministar zdravstva Chen Shih-chung priznao je da mu je cilj da poslovni subjekti, uključujući i restorane, nastave raditi. "Duh treće razine predostrožnosti je da se reducira rizik širenja koronavirusa, da se reducira broj prisutnih na svim okupljanjima", rekao je Chen.

Doktorica Chiou upozorila je vlasti Tajvana da ne pokušavaju od Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država "prepisati" metode za reduciranje ozbiljnosti epidemije već da se okrenu eliminaciji covida-19. Zatražila je da odmah na nacionalnoj razini uvede kvazi-lockdown uz masovno testiranje te financijsku pomoć za radnike.

"CECC-ove restrikcije će usporiti širenje koronavirusa, no ako ne dođemo do nule, tada će broj zaraženih nakon inicijalnog opuštanja zbog usporavanja ponovno porasti", rekla je.

Dodala je da je Tajvan bio "glup" jer se fokusirao na testiranje onih koji imaju simptome i koji su povezani s pozitivnim na koronu. Ona drži da treba testirati osobe koje ispunjavaju ili jedan ili drugi uvjet, a ne oba.

Brzo testiranje je u ponedjeljak uvedeno u gradu Wanhuiju, što znači da je bilo potencijalno mnogo neotkrivenih pozitivnih na koronavirus. "Svi znaju da se covid-19 može širiti i prije nego što osoba počne prikazivati simptome", rekla je Chiou.

Vikend tijekom kojeg se obilježio Majčin dan (8. i 9. svibnja), prijemni ispiti za srednje škole (15. i 16. svibnja) i povratak studenata u svoje rodne gradove nakon što su sveučilišta prešla na online nastavu (16. svibnja) događaji su koji su mogli, prema Chiou, pospješiti širenje koronavirusa, a da se to još ne zna.

Hassan Vally, profesor javnog zdravstva na Sveučilištu La Trobe u australskom gradu Melbourneu, rekao je da se ni nakon 16 mjeseci borbe protiv covida-19 ne zna točno kakvi su lockdowni bili učinkoviti, ali da bi nagli i kratki mogli biti učinkoviti. "Ako ništa, dobit ćete na vremenu prije nego što će se situacija dodatno pogoršati", rekao je Vally.

Vally je rekao da je Tajvan u početku borbe protiv koronavirusa imao "zlatni standard" obrane od istog. Visoka stopa participacije zajednice u mjerama i neobvezujuće molbe da se ostane kod kuće bili su mu veliki plus.

"Ovo je efektivno lockdown, a da nije nametnut", rekao je Vally. "Odgovor će vjerojatno stići tijekom narednih sedam dana."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:10