KONFLIKT U PALMI

Ni Vatikan ne može riješiti spor: Časne sestre zaratile s biskupom pa Crkvi ‘preotele‘ samostan

Obje strane optužile su ovu drugu da planiraju prodati samostan hotelskim konzorcijima.

Ilustrativna fotografija

 Otto Kartoffel/ Alamy/ Profimedia

Skupina časnih sestara dobila je pravnu bitku protiv biskupa Mallorce oko vlasništva nad samostanom iz 15. stoljeća.

Sud u Palma de Mallorci presudio je u korist časnih sestara nakon što su dokazale da je njihov hijeronimitski red u navedenom samostau živio još od 1485. Sukob je započeo 2014. godine kada su časne sestre napustile oronulu zgradu kako bi se preselile u samostan u središtu Mallorce.

Javier Salinas, tadašnji biskup, uknjižio je zgradu kao vlasništvo biskupije, koristeći pritom zakon iz 1998. koji je Katoličkoj crkvi dopuštao knjiženje nekretnina povezanih s vjerskom praksom čak i bez dokaza o vlasništvu.

Ove godine crkva je priznala da njezin portfelj uključuje 965 nekretnina čije vlasništvo ne može dokazati, a sve nakon što je vlada sastavila popis od 35.000 zgrada registriranih od uvođenja zakona.

Obje strane optužile su ovu drugu da planira prodati samostan hotelskim konzorcijima. Inače, zgrada od 69.000 kvadratnih stopa nalazi se na vrhunskom zemljištu u starom gradu Palme.

Zaraćene sestre i kler su se, 2015. godine, sukobili i na ulici nakon što su časne preselile neke svoje umjetnine u novi dom. Vatikan je pokušao intervenirati i riješiti spor da bi sve završilo time što je odvjetnica časnih sestara, Pilar Rosello, optužila biskupa da je pokušao prevariti časne sestre s lažnim potvrdama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:08