GRANIČNA POLICIJA

NI ZID IM NEĆE POMOĆI Gotovo milijun ilegalnih migranata uhićeno je na granici Sjedinjenih Država i Meksika u proteklih godinu dana

Migranti ulaze u SAD
 REUTERS

Gotovo milijun ilegalnih migranata uhićeno je na granici Sjedinjenih Država i Meksika od listopada 2018., što je najviše u zadnjih 12 godina, rekao je čelnik američke granične policije.

U operacijama "na jugozapadnoj granici uhićeno je gotovo milijun ljudi u fiskalnoj godini 2019." koja se završila krajem rujna, rekao je Mark Morgan na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu.

SAD se u 2019. sučelio s eksplozijom ilegalnih ulazaka iz Meksika, uglavnom migranata iz Srednje Amerike koji bježe pred siromaštvom. Taj je priljev prouzročio krizu na granici s prenapučenim prihvatilištima i lošim sanitarnim uvjetima.

Da bi zaustavila priljev američka vlada je načinila pritisak na Meksiko kako bi rasporedio vojnike na južnoj granici i spriječio migrante - većinom iz Salvadora, Hondurasa i Gvatemale - da prođu kroz zemlju.

Trumpova administracija koja je suzbijanje ilegalne imigracije postavila kao prioritet, istodobno nastavlja izgradnju zida na 3.200 km dugoj meksičkoj granici.

Gotovo 115 km je opremljeno novim sustavima za zaštitu koji obuhvaćaju fizičku zapreku, svjetla i pristupne ceste, dodao je Morgan.

Krajem 2020., što znači tijekom predsjedničkih izbora na kojima se Trump bori za drugi mandat, granična policija očekuje da će takav sustav biti postavljen na više od 700 km granice, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 17:18