CVIJEĆE ZLA

Ničega se u Kijevu ne plaše toliko kao ruske Berte: ‘Pred Tulipanima pokleknu i oni najhrabriji...‘

Ukrajinci su opsesivno nastojali locirati svaki ruski 2S4 još od lanjske veljače

Prizori rata u Ukrajini

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/newscom/profimedia

Rusi su od prvog dana invazije na Ukrajinu pomno ciljali pozadinske mete i civilnu infrastrukturu, računajući s psihološkim razdorom u redovima branitelja. U rat protiv susjeda Moskva je s tom namjerom ubacila čak 50 svojih samohodnih gigantskih minobacača, 2S4 Tulipana (Tulipana). Riječ je o opsadnom mutant oruđu čiji je približni ekvivalent srednjovjekovni katapult s vatrenim kuglama. Tehnički je zapravo prilično nalik i na svojedobni orijaški njemački top iz 1. svjetskog rata, Debelu Bertu.

image

2S4

Pavel Pavlov/Anadolu Agency Via Afp

Debela Berta je s kalibrom od 420 mm stremila biti najrazornija haubica u svjetskoj povijesti te s 15 kilometara dometa najmoćnije i najdalekometnije oružje njemačke vojske. ‘Krštena‘ je po voluminoznoj supruzi vlasnika tvornice koja je proizvela, Gustava Kruppa. U borbi se, međutim, ova haubica pokazala nesklapnom zbog svoje goleme mase koja je diktirala njezine fatalno spore transporte s položaja na položaj. Slična bolest, čini se, koštala je s vremenom i mnoge ruske ‘Tulipane‘ u Ukrajini: nakon 19 mjeseci rata, operateri ukrajinskih bespilotnih letjelica uočili su, a ukrajinske topničke baterije uništile više od trećine, odnosno čak 18 od 50 samohodnih 2S4.

Riječ je o glomaznim vozilima na gusjenicama od 30 tona koja iza sebe vuku minobacače kalibra 240 milimetara. ‘Tulipani‘ su u stanju svoje mine od čak 130 kilograma baciti i do deset kilometara u daljinu. Jedinstveno su destruktivni, naročito po gradove i civilno stanovništvo tijekom opsada, opisuje ih Forbes, a prenosi Slobodna Dalmacija. Čak i kad promaše precizniji cilj, ‘Tulipani‘ u urbanoj zoni stvaraju goleme psihološke lomove i svojim strahotnim detonacijama fatalno iscrpljuju neprijateljske trupe.

Brojni su vojni stručnjaci tijekom ruske invazije isticali da su se Ukrajinci od prvog dana posebno trudili izbaciti 2S4, odnosno ruske ‘Tulipane‘ iz njihove ratne funkcije. Oni su odavno postali prioritet za ukrajinsku protubaterijsku vatru, a kad se uzme u obzir samo npr. iskustvo Izraelaca u ratu protiv Sirije 1973. godine, nije teško shvatiti ni zašto.

„Kad je sirijska vojska rasporedila sovjetske minobacače od 240 mm u Jomkipurskom ratu protiv Izraelaca, čak i najhrabriji borci podlegli su mentalnom umoru pod njihovim nemilosrdnim bombardiranjem”, posvjedočio je svojedobno izraelski veteran Alon Harksberg. Sovjetska vojska je slične goleme opsadne minobacače od 240 mm koristila i tijekom Drugog svjetskog rata: ‘Tulipan‘ 2S4 je zapravo njihova mobilna varijanta koju su Sovjeti razvili 1950-ih kao zamjenu za starije ratno oružje.

image

2S4

Pavel Pavlov/Anadolu Agency Via Afp

Sovjetska vojska imala je stotine ‘Tulipana‘ 2S4, i većina njih je pohranjena u skladišta nakon raspada SSSR-a. Nekoliko ih je, međutim, prigodno dekonzervirano i stavljeno u funkciju prilikom dvije ruske vojne kampanje u Čečeniji. Ovi ogromni minobacači daleko su najzaslužniji za čuveno rusko sravnjivanje glavnog čečenskog grada Groznog s crnom zemljom. Većinu zgrada u Groznom devedesetih i 2000-ih razorili su ‘Tulipani‘, a iz njih je tada ispaljeno na tisuće mina ‘stokilašica‘. Kad bi ‘Tulipan‘ 2S4 pogodio zgradu od pet katova, njegova mina strmoglavila bi se nerijetko kroz etaže sve do drugog kata prije nego što bi eksplodirala. Za potpuno rušenje zgrade takve veličine bile su potrebne samo dvije granate ovoga ruskog minobacača, svjedočili su čečenski pobunjenici.

Baštineći čečensko iskustvo i želeći spriječiti takvo bestijalno rušenje vlastitih gradova, Ukrajinci su opsesivno nastojali locirati svaki ruski 2S4 još od lanjske veljače. U jednom od dramatičnijih napada iz svibnja 2022., ukrajinski topnici pomno su proučili ruski televizijski izvještaj o posadi ‘Tulipana‘ na prvoj crti, geolocirali potom položaj minobacača u Luhanskoj oblasti i raznijeli ga preciznim topničkim projektilom. To je bio prvi ruski gubitak ‘Tulipana‘ u Ukrajini, a u sljedećih godinu i pol istu sudbinu podijelilo ih je još 17. Posljednji je ‘objesio latice‘ ovoga ponedjeljka.

‘Vojnici 45. topničke brigade cijene sve što je lijepo‘, objavilo je ukrajinsko ministarstvo obrane na Twitteru uz video eksplozije zadnjeg moskovskog ‘Tulipana‘. “Evo vam njihov prekrasni buket.”

Ukrajinska vojska članstvo u posadi ruskog minobacača 2S4 cinično opisuje kao ‘iznimno opasan posao‘. No, lov na ruske tulipane po Ukrajini još je daleko od kraja i njihova deponiranja u herbarije vojske Kijeva. Premda su ih Rusi tijekom invazije upregnuli samo 50-ak, imaju još najmanje stotinjak ovih divovskih minobacača u svojim skladištima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:35