IZBORI U BRITANIJI

Nick Clegg - čovjek koji će sigurno odrediti novog britanskog premijera

Britanci nisu vidjeli gafove niti su se kandidati znojili, a osvojio ih je Clegg ležernošću
 AP

LONDON - Šef liberalnih demokrata Nick Clegg je, iako je cijelo vrijeme sa strane promatrao kako se analitičari prepucavaju hoće li pred kamerama biti bolji torijevac David Cameron ili laburistički premijer Gordon Brown, na kraju izašao kao pobjednik prve, povijesne britanske predizborne televizijske debate.

Samouvjeren i opušten

Budući da je čak 76 pravila prema kojima je vođena 90 minuta duga debata ubilo atmosferu, Britanci nisu vidjeli željno iščekivane gafove ili znojenje, no na kraju ih je, pokazuju ankete, osvojio samouvjereni i opušteni Clegg (43), koji se strastveno raspričao, držeći istovremeno ležerno jednu ruku u džepu.

Ankete pokazuju da Clegga pobjednikom prve od tri debate prije izbora 6. svibnja smatra, prema Populusu, 61 posto, a ComResu 43 posto ispitanika, s tim da su favorit Cameron i Brown daleko iza njega. Camerona je pobjednikom doživjelo samo 26, odnosno 22 posto Britanaca, a Browna još manje - 20, to jest 17 posto birača (YouGov tvrdi da Clegga pobjednikom smatra 51 posto ljudi, Camerona 29, a Browna 19). Cleggu su pobjedu priznali i laburisti, dok je bivši šef liberalnih demokrata lord Ashdown rekao da bi njegov nastup mogao promijeniti dinamiku izbora. Da je obavio dobar posao, priznao je i Cameron.

Poludjele su i statistike. Prema ComResu, liberalni su demokrati nakon sučeljavanja skočili čak 14-postotnih bodova, to jest na 35 posto, tik iza konzervativaca koji dobivaju 36 posto glasovi (neki te rezultate ne doživljavaju vjerodostojnima jer je ispitivanje provedeno samo na onima koji su gledali debatu). Osim toga, prema jednom od istraživanja, čak je 41 posto ispitanika reklo da bi željeli vidjeti Clegga kao premijera. To isto Cameronu želi 36, a Brownu 23 posto ispitanika.

Protiv rata u Afganistanu

Clegg si je stvorio političko ime čvrstim branjenjem građanskih sloboda, ali i propitkivanjem tabua - prošle je godine kritizirao rat u Afganistanu, a nije se ustručavao pozvati predsjednika parlamenta na ostavku zbog skandala oko troškova. Istovremeno pokušava graditi imidž liberalnih demokrata kao financijski odgovorne stranke.

Usprkos trudu, Clegg ipak nije uspio prestići ni konzervativce ni laburiste. Prema anketi BBC-ja iz rujna 2009., navodno čak 36 posto birača nikada nije ni čulo za njega. To se sada nakon debate, koju je gledalo oko deset milijuna ljudi, očito promijenilo.

Cleggu ovo nije bio ni prvi put da je “autsajder”. U britanski je parlament ušao 2005., nakon što je, diplomiravši socijalnu antropologiju, radio kao novinar i politički konzultant. Ozbiljnije se počeo penjati po ljestvici kao zastupnik u Europskom parlamentu, a i danas je proeuropski orijentiran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:49