OTVARANJE GOSPODARSTVA

Nigerija i druge afričke zemlje popuštaju mjere izolacije

 AFP

Nigerija je u ponedjeljak počela popuštati mjere izolacije u glavnom gradu Abuji i u najvećem gradu Lagosu, otpočevši otvaranje najvećeg gospodarstva u Africi nakon više od četiri tjedna karantene uvedene radi suzbijanja novog koronavirusa, a slično postupaju i druge afričke zemlje.

Vlada je kazala da će izolacija, uvedena 30. ožujka u Abuji i u državama Lagosu i Ogunu, biti postupno ukinuta kroz razdoblje od šest tjedana.

Te gusto naseljene regije sada će se uskladiti s ostatkom zemlje gdje nešto blaža ograničenja od prošlog tjedna uključuju policijski sat tijekom noći, obvezno nošenje maski na javnim mjestima i zabranu putovanja između saveznih država osim ako nisu nužna.

Ulice obalnog velegrada Lagosa u ponedjeljak su ponovno bile prepune automobila, autobusa i taksija. Socijalno distanciranje većinom se nije poštivalo, ali su ljudi na ulicama većinom nosili maske.

U Abuji mnoge tvrtke su i dalje zatvorene. Dopušten im je rad pod uvjetom da dezinficiraju urede, osiguraju fizičku distancu među radnicima i dezinficijense za ruke te omoguće pranje ruku.

Škole i crkve su zatvoreni i dalje, restorani smiju samo prodavati obroke za ponijeti i dostavu, a sva kulturna događanja su otkazana.

Nigerija je potvrdila 2558 slučajeva zaraze i 87 umrlih. Testirano je 17.566 uzoraka, a zemlja ima 200 milijuna stanovnika, po službenim podacima.

Ruanda, Namibija i Zimbabve također su u ponedjeljak počeli ublažavati restrikcije.

U Ruandi, koja je proglasila strogu karantenu, tvrtke su ponovno proradile i dopuštena su putovanja između pokrajina.

U Namibiji su otvorene trgovine i ukinuta su ograničenja za domaći promet. Obvezno je nošenje maski u javnosti.

U glavnom gradu Zimbabvea Harareu, stvorile su se gužve ispred agencija za transfer doznaka iz inozemstva. To je važan izvor prihoda u toj zemlji koja je pogođena najgorom gospodarskom krizom u zadnjih deset godina.

Neformalne tržnice, od kojih živi više od 80 posto stanovnika, još ne smiju raditi osim najveće tržnice s povrćem u Harareu.

Slično postupaju i druge države u Africi.

Južnoafrička Republika u petak je ublažila karantenu, jednu od najstrožih u svijetu, a Gana u zapadnoj Africi prošli je mjesec ukinula trotjednu karantenu u svoja dva najveća grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:50