TELEFONSKI RAZGOVOR LIDERA

'NIJE ME NI POZDRAVIO VEĆ ME NEŠTO TRAŽIO!' Trump opisao o čemu je razgovarao s Johnsonom koji ga je nazvao nakon što je saznao da ima koronavirus

 
Boris Johnson, Donald Trump
 Andrew PARSONS/10 Downing Street/SAUL LOEB / AFP

Donald Trump, američki predsjednik, rekao je da mu je britanski premijer Boris Johnson rekao 'da mu trebaju ventilatori' prije nego što ga je pozdravio preko telefona, tj. rekao mu 'zdravo'.

- Prva stvar koju mi je rekao je: 'Trebaju nam ventilatori' - rekao je Trump. To je spomenuo dva puta danas tijekom konfernecije za medije u Bijeloj kući vezano uz koronavirus u SAD-u.

Johnson je jučer dijagnosticiran pozitivnim na koronavirus što je dodatno bacilo negativno svjetlo na Westminster i nedovoljnu komunikaciju vlade u borbi protiv širenja zaraze u Velikoj Britaniji.

Dvojica lidera razgovarali su nekoliko sati nakon što je kod Borisa otkriven koronavirus i nakon kritika jer nije prihvatio ponudu EU-a za zajedničko pribavljanje opreme za spašavanje života. Downing street 10 se kritiziralo da stavlja ''Brexit na prvo mjesto prije disanja'', čak i u slučaju širenja pandemije.

Otkrivajući sadržaj poziva Trump je rekao: 'Pitao sam kako se osjećate', a prvo što mi je Boris rekao je da su mu potrebni ventilatori.

Prema izvješću o razgovoru SAD je spreman pomoći Velikoj Britaniji unatoč krizi koja nastaje i u zemlji koja je prozvana novom žarišnom točkom pandemije.Britanski zdravstveni sustav ima samo oko 8.000 ventilatora, a smatraju da će biti potrebno oko 30.000. Očekuje se da će biti tek 8.000 spremno prije očekivanog vrhunca epidemije sredinom travnja.

Trump je na konferenciji za novinare rekao da SAD može pomoći Velikoj Britaniji – konkretno Borisu.

- Kao što znate Borisa su testirali, nažalost pozitivan je nalaz testa i to je užasna stvar. Ali bit će bolje, siguran sam da će ozdraviti - rekao je.

- Ali oni žele ventilatore, Italija želi ventilatore, Španjolska želi ventilatore, Njemačka želi ventilatore. Imamo zemlje širom svijeta koje su naši prijatelji i mi ćemo im pomoći - rekao je Trump.

Glasnogovornik Downing Streeta odbio je navesti detalje razgovora ali rekao je da su se čelnici dogovorili 'blisko surađivati u suzbijanju porasta zaraze uzrokovane koronavirusom'. Velika Britanija se odlučila ne pridružiti hitnom programu EU za nabavu ventilatora i druge opreme.

Vlada je prvo tvrdila da nije udružila napore s EU 'jer više nisu članica'. Potom je tvrdila da je Velika Britanija propustila rok za nabavu zbog 'problema s komunikacijom', što je značilo da zemlja nije bila pozvana na vrijeme da se prijave.

Glasnogovornik Europske komisije je rekao: 'O potrebama država članica za osobnom zaštitnom opremom već se nekoliko puta razgovaralo na sastancima Odbora za zdravstvenu sigurnost u kojima Velika Britanija nije sudjelovala'.

'Komisija je na tim sastancima naglasila spremnost da dodatno podrži države u nabavci medicinske opreme, u slučaju potrebe, pa su države članice, kao i Velika Britanija imale priliku iskazati interes za sudjelovanje u bilo kakvim zajedničkim nabavkama', poručili su.

Premijer je u nekoliko navrata pozvao britanske tvrtke na povećanu i bržu proizvodnju ventilatora. Razgovarao je sa šefovima desetak tvrtki kako bi pribavio 30.000 ventilatora. Međutim hvaljeni ventilatori britanskog poduzetnika i izumitelja Jamesa Dysona (osnivača tvrtke Dyson Ltd.) koji su trebali osigurati početnu isporuku od 10.000 ventilatora nisu odobreni jer nisu prošli regulatorno odobrenje. Umjesto toga u proces su uključene tvrtke Airbus, McLaren, Ford, Rolls-Royce, Babcock, Siemens i Renault.

Tijekom telefonskog razgovora predsjednik se zahvalio premijeru na bliskom prijateljstvu i poželio mu brzi oporavak. Trump i Johnson su se složili da blisko surađuju, zajedno s G7, G20 i drugim međunarodnim partnerima, tijekom porasta pandemije koronavirusa u jačanju globalne ekonomije.

Dvojica čelnika također su izrazili optimizam da će se Sjedinjene Države i Velika Britanija pojaviti jače nego ikad.

Trump je prethodno testiran negativan na koronavirus, ali bolest je sada zahvatila 100.000 Amerikanaca što je najveći broj na svijetu.

U Velikoj Britaniji 14.543 osobe su pozitivno testirane na COVID-19, a 759 ljudi umrlo prema posljednjim podacima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:26